Gotowanie to prawdziwa sztuka łączenia smaków, zapachów i kolorów. Nie tak łatwo odpowiednio dobrać składniki, żeby przygotowana potrawa była i zdrowa, i smaczna. Początkujący kucharze mają na szczęście „pomocników” w postaci przepisów. Warto je poznać i zdobywać kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia.

Ćwiczenie 1

Przeczytajcie informację prasową z lipca 2012 roku. Jak myślicie, o jakiej potrawie opowiada? Co na to wskazuje?

Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3

Porozmawiajcie o waszych ulubionych potrawach. Z jakich składników powstają? Jakie czynności trzeba po kolei wykonać przy ich przygotowywaniu?

Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
domena publiczna
Ćwiczenie 6

Zmień opis sposobu przyrządzania zupy pomidorowej, stosując formę rozkazu. Zapisz przepis tutaj lub w zeszycie.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasiona. Miąższ...

Ćwiczenie 7

Przyjrzyj się fotografiom. Podaj przepisy na przedstawiony napój i potrawę. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.

domena publiczna
domena publiczna
Ćwiczenie 8
Ćwiczenie 9

Czy dostrzegasz jakąś zasadę ortograficzną w zapisie skrótów? Zapisz swoje spostrzeżenia tutaj lub w zeszycie.

Ćwiczenie 10

Przeczytaj przepis. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru? Zapisz je tutaj lub w zeszycie.

Galaretka malinowa

Szklankę malin starannie opłucz, rozłóż owoce do szklanych pucharków. Zagotuj 0,5 litra wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Przestudzoną galaretkę wlej na owoce do pucharków. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany.

domena publiczna

Przepis na dobre życie

Ćwiczenie 11

Przeczytaj wiersz Kathariny Elisabeth Goethe pt. „Przepis na cały rok” i zaznacz w nim kolorem wszystkie bezokoliczniki.

Wziąć dwanaście miesięcy,
obmyć je do czysta z goryczy, chciwości, pedanterii i lęku.
Podzielić każdy miesiąc na 30 lub 31 części
tak, żeby starczyło akuratnie na rok.
Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie, biorąc
po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru.
Dodać do tego należy trzy kopiaste łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktu.
Następnie masę tę polewa się obficie miłością.
Gotowe danie należy ozdobić bukiecikami drobnych uprzejmości
I podawać codziennie z pogodą ducha oraz...
filiżanką ożywczej herbaty!

domena publiczna

Katharina Elisabeth Goethe

Niemiecka poetka, matka jednego z największych niemieckich poetów Johanna Wolfganga Goethego. Serdeczna, ciepła i dowcipna osoba. Goethe pisał, że to właśnie jej zawdzięcza swoje literackie zainteresowania.

Ćwiczenie 12

Wynotuj z powyższego przepisu wszystkie składniki. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.

Ćwiczenie 13

Wymyśl i zapisz – tutaj lub w zeszycie – niezwykły przepis, np. na szczęśliwy dzień, udaną wycieczkę, piątkę w szkole, dobrą zabawę.

Ćwiczenie 14

Obejrzyj wybrany program kulinarny w telewizji lub w internecie i przygotuj podobną prezentację na następną lekcję. Pamiętaj o rekwizytach!