Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Imię i nazwisko autora: Kamil Kaliński

Przedmiot: geografia

Temat zajęć: Czołowi importerzy i eksporterzy mięsa na świecie

Grupa docelowa: III etap edukacyjny, liceum i technikum, zakres podstawowy, klasa II

PODSTAWA PROGRAMOWA

X. Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo: czynniki rozwoju rolnictwa, struktura użytków rolnych, obszary upraw i chów zwierząt, zrównoważona gospodarka leśna, rybactwo (morskie i śródlądowe, akwakultura). Uczeń:

3) wyjaśnia zasięg geograficzny głównych upraw i chowu zwierząt na świecie.

Kształtowane kompetencje kluczowe

  • kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji,

  • kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii,

  • kompetencje cyfrowe,

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się,

  • kompetencje obywatelskie.

Cele operacyjne

Uczeń:

  • wymienia czynniki wpływające na produkcję mięsa na świecie,

  • wskazuje światowych liderów w eksporcie i imporcie konkretnych rodzajów mięsa oraz określa przyczyny tego zróżnicowania,

  • wyjaśnia zależności między produkcją a międzynarodowym handlem mięsa na świecie,

  • porównuje strukturę eksportu i importu mięsa według jego rodzajów w wybranych państwach świata oraz wyjaśnia przyczyny tego zróżnicowania.

Strategie: konektywizm

Metody nauczania: pogadanka, dyskusja, praca z e‑materiałem

Formy zajęć: praca indywidualna, praca w grupach, praca całego zespołu klasowego

Środki dydaktyczne: e‑materiał, komputer, projektor multimedialny (lub/i tablety z dostępem do internetu), zeszyt przedmiotowy

Materiały pomocnicze

Falkowski J., Kostrowicki J., Geografia rolnictwa świata, PWN, Warszawa 2005.

Grzebisz W., Szramka H., Wielka Encyklopedia Geografii Świata. Tom XI. Rolnictwo i leśnictwo, Wydawnictwo Kurpisz, Poznań 1998.

Produkcja mleka i mięsa: ourworldindata.org/meat‑production

FAOStat: www.fao.org/faostat/en/#data

PRZEBIEG LEKCJI

Faza wprowadzająca

  • Czynności organizacyjne (powitanie, sprawdzenie stanu klasy).

  • Sprawdzenie ewentualnego zadania domowego.

  • Dialog z uczniami mający na celu podsumowanie ostatniej lekcji.

  • Przeczytanie przez uczniów wprowadzenia do e‑materiału i krótka dyskusja na ten temat.

  • Przedstawienie celów lekcji.

Faza realizacyjna

  • Nauczyciel inicjuje dyskusję klasową na temat kierunków hodowli zwierząt oraz czynników wpływających na produkcję mięsa na świecie. W tym celu posługuje się wyświetlonym na ekranie fragmentem części Przeczytaj niniejszego e‑materiału, a uczniowie wykonują Polecenie 1 z tej części e‑materiału.

  • Następnie nauczyciel prezentuje mapę przedstawiającą produkcję mięsa na świecie oraz wykres dotyczący struktury globalnej produkcji mięsa. W tym celu wyświetla na ekranie fragment części Przeczytaj. Następuje klasowa dyskusja na ten temat. Uczniowie wykonują wspólnie Polecenie 1 i 2 do grafiki interaktywnej, a następnie prezentują wyniki swojej pracy na forum klasy. Nad poprawnym przebiegiem tej części lekcji czuwa nauczyciel.

  • W następnej kolejności uczniowie pracują w pięciu grupach. Ich zadaniem jest zapoznanie się z niniejszym e‑materiałem oraz wykonanie poleceń: Polecenia 2 z części Przeczytaj oraz Polecenia 3 i 4 do grafiki interaktywnej. Po zakończonej pracy grupy prezentują swoje odpowiedzi. Następuje klasowa dyskusja, nad przebiegiem której czuwa nauczyciel. Wyjaśnia on niezrozumiałe kwestie.

  • W następnej kolejności uczniowie rozwiązują zadania z bloku ćwiczeń interaktywnych. Po ich rozwiązaniu następuje wspólne omówienie i wyjaśnienie trudniejszych kwestii przez nauczyciela.

Faza podsumowująca

  • Uczniowie układają trzy pytania sprawdzające dla swojego kolegi/ swojej koleżanki i oceniają poprawność ich odpowiedzi. Etap ten kontroluje nauczyciel.

  • Nauczyciel nagradza aktywnych uczniów, ocenia pracę w grupach i przypomina cele zajęć.

  • Pożegnanie i zaproszenie na kolejną lekcję.

Praca domowa

  • Analiza SWOT na temat produkcji i handlu międzynarodowego mięsem.

  • Opcjonalnie można także prosić o zapoznanie się z kolejnym tematem lekcji (w przypadku blended‑learning).

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania danego multimedium

Multimedium bazowe może posłużyć w fazie realizacyjnej oraz podsumowującej, a także po lekcji (w celu utrwalenia wiadomości) i przed lekcją (strategia odwróconej klasy). Może także znaleźć swoje zastosowanie na innych lekcjach z zakresu zagadnień dotyczących geografii rolnictwa, np. podczas omawiania kwestii dotyczących poszczególnych zwierząt gospodarskich.