Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Jak definiujemy ciepło właściwe?

Obejrzyj film‑samouczek, w którym porównane są czasy podgrzewania wody i oleju. Zwróć uwagę na czynniki, które mogą powodować różnice w tych czasach.

Zapoznaj się z filmem samouczkiem, w którym porównane są czasy podgrzewania wody i oleju. Zwróć uwagę na czynniki, które mogą powodować różnice w tych czasach.

R1SJrxKVpU7ob
Polecenie 1

Ciepło właściwe oleju rzepakowego wynosi 2kJkgK, a ciepło właściwe wody 4,2kJkgK. Na płycie elektrycznej 1 kg wody o temperaturze 20 C zagotowano w ciągu 4 minut.

a) Oblicz, ile czasu potrzeba, aby podnieść temperaturę 1 kg oleju rzepakowego od 20 C do 100 C , korzystając z tej samej płyty i tego samego garnka.

b) Porównaj wynik z wynikiem uzyskanym w filmie‑samouczku i oceń, co ma większy wpływ na różnicę czasów podgrzewania wody i oleju: różnica gęstości, czy ciepła właściwego?