Film samouczek
Jak definiujemy ciepło właściwe?
Obejrzyj film‑samouczek, w którym porównane są czasy podgrzewania wody i oleju. Zwróć uwagę na czynniki, które mogą powodować różnice w tych czasach.
Zapoznaj się z filmem samouczkiem, w którym porównane są czasy podgrzewania wody i oleju. Zwróć uwagę na czynniki, które mogą powodować różnice w tych czasach.
Ciepło właściwe oleju rzepakowego wynosi , a ciepło właściwe wody . Na płycie elektrycznej 1 kg wody o temperaturze zagotowano w ciągu 4 minut.
a) Oblicz, ile czasu potrzeba, aby podnieść temperaturę 1 kg oleju rzepakowego od do , korzystając z tej samej płyty i tego samego garnka.
b) Porównaj wynik z wynikiem uzyskanym w filmie‑samouczku i oceń, co ma większy wpływ na różnicę czasów podgrzewania wody i oleju: różnica gęstości, czy ciepła właściwego?