Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Niektóre bakterie i grzyby uzyskują energię w procesie fermentacji mleczanowej (mlekowej). Pierwszym etapem fermentacji jest glikoliza, w czasie której glukoza jest przekształcana do pirogronianu i zostaje uwolniona energia. W następnym etapie pirogronian jest przekształcany w mleczan. Mleczan jest związkiem szkodliwym dla komórki, natomiast pirogronian to związek kluczowy w przemianach metabolicznych. Na schemacie przedstawiono przebieg fermentacji mleczanowej.

RiD5ZkmlBfUGi
Na podstawie: E. Solomon, L. Berg, D. Martin, C. Villee, Biologia, Warszawa 1996.
Źródło: CKE, domena publiczna.
R1TrzzZe2uLyh
Wyjaśnij, jakie znaczenie dla przebiegu fermentacji mleczanowej ma przekształcanie pirogronianu w mleczan podczas tego procesu. (Uzupełnij).
R19r6Ra4PtsWR
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
RFv9HEoUDhLxO1
Film nawiązujący do fermentacji.
Polecenie 2
RNKdAGLlPMdeW
Podczas fermentacji alkoholowej aldehyd octowy jest redukowany do etanolu, natomiast podczas fermentacji mleczanowej pirogronian jest redukowany do mleczanu. Wyjaśnij, w jakim celu zachodzą te reakcje i jaki związek chemiczny jest w nich donorem elektronów. (Uzupełnij).
Polecenie 3

Do pracy mięśni potrzebna jest energia dostarczana przez ATP (adenozyno‑5’-trifosforan). Poniższy schemat przedstawia dwa alternatywne szlaki metaboliczne wytwarzania ATP, zachodzące w komórkach mięśniowych.

Rrph7gwqCqZzU
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ich wspólnym etapem jest przedstawiony w uproszczeniu proces A. W zależności od stopnia natlenienia krwi dopływającej do mięśni powstały w jego wyniku pirogronian ulega dalszym przemianom – B lub C.

R1CZu4Iv81MQW
Podaj nazwę procesów A, B oraz C oraz miejsce w komórce, w którym zachodzi proces A. (Uzupełnij).
Polecenie 4
ROuqrCHUERknQ
W dostępnych ci źródłach sprawdź, jakie rodzaje fermentacji – poza fermentacją mleczanową i fermentacją alkoholową – są przeprowadzane przez mikroorganizmy oraz jakie są główne produkty tych fermentacji. (Uzupełnij).