Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RJkOj0kQukNVa
Zdjęcie przedstawia kanapkę z mięsem i warzywami. Grubość Kanapki jest mierzona za pomocą miarki, noniusza.

Klasyfikacja i charakterystyka diet

Właściwy sposób odżywiania służy zdrowiu i dobremu samopoczuciu, dlatego niezwykle ważne jest świadome wybieranie odpowiedniej jakości i ilości produktów, które spożywamy.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.

Prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów człowieka, równoznaczne z homeostazą jego organizmu i zachowaniem zdrowia, zależy od właściwego odżywiania, czyli stosowania odpowiedniej diety. Należycie skomponowane posiłki powinny pokrywać indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię oraz dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Układając jadłospis, powinniśmy uwzględniać właściwe nam parametry fizjologiczne (takie jak wzrost, płeć, wiek i masę ciała), stan zdrowia, przyjmowane leki i nietolerancje pokarmowe, a także prowadzony przez nas styl życia. Dopasowaniu modelu żywienia do naszych specyficznych potrzeb może posłużyć wiedza na temat klasyfikacji diet, ułatwiająca dokonanie właściwych wyborów żywieniowych, jak również krytyczną ocenę porad dietetycznych proponowanych nam codziennie w ogólnodostępnych mediach.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz typy diet oraz określisz ich wady i zalety.

  • Przedstawisz podstawowe zasady racjonalnego odżywiania.

  • Sformułujesz zalecenia dotyczące prawidłowej diety dla osoby w twoim wieku.

  • Skomponujesz dla siebie tygodniowy jadłospis zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i uwzględniający twoje indywidualne parametry.