Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Przepis ma wiele różnych znaczeń. Może określać sposób przyrządzenia potrawy, ale też wskazówkę czy regułę. Przepisem nazwiemy na przykład: regulamin, nakaz, receptę lekarską, rozporządzenie, obyczaj, praktykę, ustawę. Internetowy słownik synonimów podaje łącznie 132 wyrazy bliskoznaczne.

Słowo przepis stosuje się także w wyrażeniach metaforycznych, w połączeniu ze zjawiskami abstrakcyjnymi, takimi jak: dobro, miłość, sukces czy przyjaźń.

Przepis kulinarny powinien składać się z listy składników i opisu czynności, prowadzących do przyrządzenia dania. Czasem może zostać wzbogacony o propozycję podania potrawy, informację o czasie przygotowania i wartości energetycznej.

Polecenia w przepisie zwykle formułuje się w bezokoliczniku np. zagotować, posolić lub w trybie rozkazującym np. zagotuj, posól.

Przepis można znaleźć w książce kucharskiej, na blogach, w portalach kulinarnych czy w telewizyjnych programach kulinarnych.

m1af6068e1fe2b1c1_1530793921563_0
classicmobile
Ćwiczenie 1
R1SNftTdkFDNI1
Ćwiczenie podsumowujące.
Źródło: LEARNETIC SA, licencja: CC BY 4.0.
static