Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Oddychanie beztlenowe a fermentacja

Organizmy występujące w środowisku beztlenowym, aby uzyskać energię niezbędną do życia, wykorzystują dwa podstawowe procesy: oddychanie beztlenowe oraz fermentację. Oddychanie beztlenowe prowadzą niektóre bakterie żyjące na dnie zbiorników wodnych lub w przewodzie pokarmowym zwierząt. W procesie tym zachodzi glikolizaglikolizaglikoliza, cykl Krebsacykl Krebsacykl Krebsa oraz reakcje łańcucha oddechowegołańcuch oddechowyłańcucha oddechowego. Powstające w ciągu reakcji biochemicznych zredukowane przenośniki wodoru np. NADH oddają elektrony w łańcuchu oddechowym, a ich końcowym akceptorem są jony nieorganiczne – jon azotanowy (V)NO3-> czy jon siarczanowy (VI)SO42-. W efekcie produktami oddychania beztlenowego są: dwutlenek węgla, związek nieorganiczny i ATPATPATP.

RQUJzZRYw3qmD1
ATP – adenozynotrifosforan. Związek chemiczny będący uniwersalnym nośnikiem energii w komórkach wszystkich żywych organizmów. Zbudowany jest z zasady azotowej – adeniny, cukru pięciowęglowego – rybozy i trzech reszt fosforanowych. Adenina w połączeniu z rybozą tworzy nukleozyd adeninowy, który łączy się liniowo z resztami fosforanowymi. Pomiędzy resztami fosforanowymi obecne są dwa wysokoenergetyczne wiązania chemiczne. Hydroliza tych wiązań uwalnia duże ilości energii chemicznej, która może zostać wykorzystana np. do transportu aktywnego przez błonę komórkową, pracy mięśni czy reakcji syntez.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fermentacja to proces, który podobnie jak oddychanie beztlenowe zachodzi w warunkach beztlenowych. Przeprowadzają ją niektóre bakterie np. mlekowe, grzyby np. drożdże, protisty zwierzęce zasiedlające przewody pokarmowe zwierząt, np. orzęski lub pasożyty przewodu pokarmowego człowieka, np. tasiemiec czy glista ludzka. W procesie tym nie zachodzi cykl Krebsa i reakcje łańcucha oddechowego, a końcowym akceptorem elektronów z NADH jest związek organiczny – pirogronian CH3COCOO- lub aldehyd octowy CH3CHO. Pomimo zbliżonych warunków środowiskowych, w jakich zachodzą oba procesy, nie należy ze sobą mylić oddychania beztlenowego i fermentacji.

Fermentacja

Fermentacja zachodzi na terenie cytoplazmy i składa się dwóch etapów: glikolizy i redukcji. W czasie glikolizy glukoza ulega utlenieniu do dwóch cząsteczek pirogronianu. Rolę utleniacza pełni NAD+, który ulega redukcji do NADH. W wyniku fosforylacji substratowejfosforylacja substratowafosforylacji substratowej podczas glikolizy powstają netto dwie cząsteczki ATP. Ponieważ w czasie fermentacji reakcje łańcucha oddechowego nie zachodzą, powstające podczas glikolizy zredukowane cząsteczki NADH nie mogą z jego udziałem ulec regeneracji (tzw. reoksydacji) do wyjściowej formy NAD+. Aby glikoliza zachodziła nieprzerwanie, konieczne jest zatem oddanie elektronów z NADH na alternatywny akceptor, jakim w przypadku fermentacji jest pirogronain lub jego pochodne. W ten sposób pula dostępnych cząsteczek NAD+ wzrasta i utlenianie kolejnych cząsteczek glukozy może być kontynuowane.

Rodzaje fermentacji

Wyróżnia się wiele rodzajów fermentacji, które różnią się produktem, jaki ostatecznie powstaje w czasie redukcji pirogronianu. Do najbardziej powszechnych należą fermentacja alkoholowa i mleczanowa, które znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

1

Fermentacja alkoholowa

Podczas fermentacji alkoholowej, w wyniku dwuetapowej przemiany pirogronianu powstaje końcowy produkt – etanol, od którego pochodzi nazwa procesu. Początkowo pirogronian ulega dekarboksylacji, w czasie której od jego cząsteczki zostaje odłączony dwutlenek węgla. W rezultacie powstaje dwuwęglowa cząsteczka aldehydu octowego. Następnie aldehyd octowy ulega redukcji do etanolu za pomocą NADH, który tym samym ulega utlenieniu do NAD+. Regeneracja NAD+ umożliwia kontynuację glikolizy i utlenienie następnej cząsteczki glukozy. Fermentację alkoholową przeprowadzają głównie grzyby, np. drożdże (m. in. Saccharomyces cerevisiae) i nieliczne bakterie.

Sumaryczna reakcja fermentacji alkoholowej:
C6H12O62C2H5OH+2CO2 + 2ATP

Zdolność drożdży do prowadzenia fermentacji alkoholowej znalazła zastosowanie w przemyśle piekarniczym przy wypieku chleba i ciast drożdżowych oraz w przemyśle piwowarskim i winiarskim przy produkcji piwa oraz wina.

1

Fermentacja mleczanowa

W przypadku fermentacji mleczanowej podczas redukcji pirogronianu powstaje jednoetapowo mleczan, będący zjonizowaną formą kwasu mlekowego. Ten rodzaj fermentacji przeprowadzany jest przez niektóre bakterie i grzyby. Organizmy te są wykorzystywane w przemyśle mleczarskim przy produkcji jogurtów i serów.

Sumaryczna reakcja fermentacji mleczanowej:
C6H12O62C3H6O3+ 2ATP

R1OHeQ2rGavi11
Jogurt produkuje się dzięki fermentacji mleczanowej przeprowadzanej przez bakterie z rodzaju Lactobacillus.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.

Komórki mięśni szkieletowych w warunkach tlenowych przeprowadzają oddychanie tlenowe. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy krążąca po organizmie krew nie dostarcza pracującym mięśniom wystarczających ilości tlenu, komórki mięśni szkieletowych przeprowadzają fermentację mleczanową. Pozyskiwana w tym procesie energia pozwala na podtrzymanie pracy mięśni. Efektem takiej zmiany metabolizmu jest gromadzenie się kwasu mlekowego w włóknach mięśniowych. Nadmiar mleczanu wydzielany jest do krwi i wraz z nią transportowany jest do wątroby, gdzie ulega przekształceniu do glukozy w procesie glukoneogenezy.

R1DzVD6cigEtx1
Erytrocyty, czyli krwinki czerwone, to jedyna grupa komórek w ludzkim organizmie, która pozyskuje energię niezbędną do realizacji procesów życiowych wyłącznie na drodze fermentacji mleczanowej. Komórki te nie posiadają mitochondriów, nie mogą zatem przeprowadzać oddychania tlenowego. Taka budowa erytrocytów jest przystosowaniem do funkcji, którą te komórki pełnią – transportu tlenu we krwi. Gdyby krwinki czerwone zawierały mitochondria i były zdolne do oddychania tlenowego, wówczas zużywałyby transportowany przez siebie tlen na własne potrzeby metaboliczne.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.
Ciekawostka
RBVzhjPIFhAOM
Kombucha to musujący napój o słodko‑kwaśnym smaku, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty. Zachodzi ona dzięki tzw. grzybkowi herbacianemu (japońskiemu), którym jest biały kożuszek utworzony z różnych gatunków bakterii i drożdży. Kombucha zawiera wytworzone w procesie fermentacji kwasy organiczne, etanol oraz dwutlenek węgla.
Źródło: Mgarten, licencja: CC BY-SA 3.0.

Wydajność fermentacji

Wydajność energetyczna fermentacji nie jest duża. Z jednej cząsteczki glukozy powstają w czasie glikolizy na drodze fosforylacji substratowej dwie cząsteczki ATP, co stanowi około 2% energii chemicznej zawartej w glukozie. Powstający w ostatnim etapie glikolizy pirogronian jest przekształcany do etanolu lub kwasu mlekowego, czyli do związków organicznych, zawierających jeszcze sporą ilość energii chemicznej. Ze względu na brak cyklu Krebsa i łańcucha oddechowego energia ta pozostaje niedostępna dla komórki. Podczas oddychania komórkowego, tj. oddychania tlenowego i beztlenowego, pirogronian zostaje całkowicie utleniony do dwutlenku węgla i wody.

Ryq9u6LtTb2aV1
Glikoliza przebiega zarówno w warunkach tlenowych jak i beztlenowych. Jest to proces, w wyniku którego glukoza przekształcana jest w pirogronian. Produkt ten u anaerobów względnych, np. drożdży, może być następnie przekazywany do jednego z dwóch szlaków katabolicznych utleniania glukozy. W warunkach tlenowych pirogronian bierze udział w kolejnych etapach oddychania tlenowego, natomiast w warunkach beztlenowych z jego udziałem zachodzi fermentacja.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Biologia Campbella, praca zbiorowa, Rebis, Poznań 2016)., licencja: CC BY-SA 3.0.

Energia uzyskana w wyniku oddychania tlenowego przenoszona jest za pomocą elektronów z NADHFADH2 na łańcuch oddechowy. Dochodzi wówczas do fosforylacji oksydacyjnejfosforylacja oksydacyjnafosforylacji oksydacyjnej i utworzenia ATP. Wydajność energetyczna oddychania tlenowego jest duża. Z jednej cząsteczki glukozy powstaje 36‑38 cząsteczek ATP, co stanowi około 40% energii chemicznej zawartej w glukozie.

Słownik

ATP
ATP

adenozyno‑5`-trifosforan – nukleotyd adeninowy, zawierający grupę trifosforanową połączoną wiązaniem estrowym z grupą 5'-OH adenozyny. Jest głównym nośnikiem energii w komórce ze względu na wysoką energię wiązań pomiędzy grupami fosforanowymi

cykl Krebsa
cykl Krebsa

cykl kwasu cytrynowego, w którym substrat, jakim jest acetylokoenzym A, zostaje utleniony do COIndeks dolny 2 w wyniku wielu przemian biochemicznych

fosforylacja
fosforylacja

endoergiczna reakcja przyłączenia reszty fosforanowej do związku organicznego przebiegająca z utworzeniem wiązania fosforanowego, co ma miejsce m. in. podczas syntezy ATP z ADP

fosforylacja oksydacyjna
fosforylacja oksydacyjna

rodzaj fosforylacji, w której do utworzenia wiązania fosforanowego pomiędzy ADP i wolną resztą fosforanową wykorzystywana jest energia uwalniana podczas transportu protonów, przemieszczających się z przestrzeni międzybłonowej mitochondrium do matriks mitochondrium poprzez enzym – syntazę ATP

fosforylacja substratowa
fosforylacja substratowa

rodzaj fosforylacji, w której dawcą energii do utworzenia wiązania fosforanowego jest wysokoenergetyczny substrat

glikoliza
glikoliza

(ang. glucose – glukoza, lysis – degradacja) szlak metaboliczny, w którym na skutek wielu reakcji biochemicznych z jednej cząsteczki glukozy powstają: dwie cząsteczki pirogronianu, dwie cząsteczki ATP, dwie cząsteczki NADH oraz cząsteczka wody

łańcuch oddechowy
łańcuch oddechowy

tzw. łańcuch transportu elektronów, kompleksy związków chemicznych wbudowane w wewnętrzną błonę mitochondrialną komórek eukariotycznych lub w błonę komórkową komórek prokariotycznych, które kolejno przyjmują i oddają wysokoenergetyczne elektrony kolejnym akceptorom. Podczas transportu elektronów zachodzi seria egzoenergetycznych reakcji redoks. Część uwolnionej energii służy do przepompowania protonów z matriks mitochondrium do przestrzeni międzybłonowej