Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Źródła energii w pożywieniu

Wszystkie procesy życiowe wymagają energii. Dla człowieka jedynym jej źródłem jest pożywienie, a dokładniej – energia chemiczna w nim zawarta. W procesie utleniania makroskładników znajdujących się w pożywieniu energia ta jest uwalniana i zamieniana na energię cieplną (pozwalającą na utrzymanie stałej temperatury ciała), energię mechaniczną (umożliwiającą skurcze mięśni), energię elektryczną (warunkującą przewodzenie impulsów nerwowych) czy też inne postacie energii chemicznej zgromadzonej w ATPATPATP.

Ilość energii, jaka uwalnia się w wyniku spalania poszczególnych składników pokarmowych, określana jest jako wartość energetyczna pożywienia i wyraża się ją według układu SI w kilodżulach (kJ) lub zwyczajowo w kilokaloriach (kcal).

Ważne!

1 kaloria (cal) to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 grama wody o 1°C przy ciśnieniu 1 atmosfery.

1 kcal = 1000 cal (kalorii)

1 kcal = 4,184 kJ (kilodżula)

1 kJ = 0,239 kcal (kilokalorii)

Głównymi źródłami energii są węglowodany i tłuszcze, a także – przy niewystarczającej dostępności tych źródeł energii – białka. Poniższa tabela przedstawia ilość energii, jaką może uzyskać organizm z 1 g tych składników pokarmowych.

bg‑gray2

Tabela 1. Ilość energii uzyskiwana z 1 g różnych składników pokarmowych [kcal] lub [kJ] (wg W. Atwatera)

Składnik pokarmowy

Ilość energii

Białka

4 kcal lub 17 kJ

Węglowodany

4 kcal lub 17 kJ

Tłuszcze

9 kcal lub 38 kJ

Indeks górny M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017. Indeks górny koniec

Ciekawostka

Francuski chemik Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) udowodnił, że procesy przebiegające w żywych organizmach są zbliżone do fizycznego spalania. Stwierdził, że powietrze wdychane zawiera więcej tlenu, a mniej dwutlenku węgla i wody niż powietrze wydychane. Zauważył też, że ulatnia się wtedy pewna ilość energii cieplnej, którą zmierzył za pomocą samodzielnie skonstruowanego przyrządu do pomiaru ciepła (kalorymetru).

R5qrMMoRZUpn5
Lavoisier prowadził badania nad naturą procesu spalania w latach 70. XVIII w.
Źródło: wikipedia.org, domena publiczna.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od ilości energii zawartej w spożywanym codziennie pokarmie. Dobowe zapotrzebowanie energetyczne określa, ile energii należy dostarczyć każdego dnia organizmowi z pożywieniem, aby zrównoważyć wydatki energetyczne związane z podstawową przemianą materii, aktywnością fizyczną, metaboliczną reakcją na spożywane pokarmy, wzrostem i rozwojem organizmu.
Zapotrzebowanie energetyczne nie jest stałe i zależy od wielu czynników. Jego wartość jest wyrażana w kilokaloriach [kcal] lub kilodżulach [kJ].

Czynniki, od których zależy zapotrzebowanie człowieka na energię

RdUm2IMq3rsyo
Wiek Dzieci i młodzież potrzebują więcej energii do budowy i rozwoju organizmu niż osoby w wieku dojrzałym, u których tempo przemiany materii znacząco się zmniejsza. opis WCAG, Płeć Mężczyźni zużywają więcej energii niż kobiety, nawet jeśli wykonują tę samą pracę. Masa ciała i wzrost Osoby o większych rozmiarach ciała mają większe potrzeby. opis WCAG, Aktywność fizyczna, rodzaj wykonywanej pracy Osoby pracujące fizycznie potrzebują więcej energii niż osoby pracujące przy biurku. opis WCAG, Klimat W krajach tropikalnych do wykonywania tych samych czynności potrzeba mniej energii niż w krajach północnych. opis WCAG, Ciąża Zwiększające się wydatki energetyczne kobiety w ciąży pokrywają zapotrzebowanie energii na rozwój płodu. opis WCAG, Laktacja (karmienie niemowląt mlekiem matki) Kobiety karmiące potrzebują więcej energii na produkcję mleka. opis WCAG
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.
bg‑gray2

Tabela 2. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu [kcal/osoba/doba]

Grupa osób

Kobiety

Mężczyźni

Dzieci 1–3 lat

1300

1300

Dzieci 4–6 lat

1700

1700

Dzieci 7–9 lat

2100

2100

Dzieci 10–12 lat

2300

2600

Młodzież 13–15 lat

2600 do 2800

3000 do 3300

Młodzież 16–20 lat

2500 do 2700

3200 do 3700

Dorośli 21–59/64 lat:
Praca lekka
Praca umiarkowana
Praca ciężka

2100 do 2300
2400 do 2800
2900 do 3200

2400 do 2600
2800 do 3200
3500 do 4000

Kobiety ciężarne

2800

Kobiety karmiące

3400

Ludzie w podeszłym wieku
65–75 lat
>75 lat

2200
2000

2300
2100

Indeks górny Źródło: H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2016. Indeks górny koniec

Powyższa tabela przedstawia zależność zapotrzebowania energetycznego organizmu od wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy i stanu fizjologicznego człowieka. W przypadku dorosłych mężczyzn oraz kobiet (niebędących w ciąży czy w okresie laktacji) zapotrzebowanie energetyczne zależy głównie od podstawowego tempa metabolizmumetabolizmmetabolizmu i aktywności fizycznej.

Wydatki energetyczne

Energia pobrana z pokarmem wykorzystywana jest do przeprowadzania podstawowej przemiany materii (PPM)podstawowa przemiana materii (PPM)podstawowej przemiany materii (PPM), na którą składają się podstawowe procesy fizjologiczne, takie jak trawienie, oddychanie, praca serca i krążenie krwi, odbudowa i wzrost komórek oraz tkanek, napięcie mięśni, czynności wydalnicze i wydzielnicze, praca układu nerwowego i hormonalnego, a także utrzymanie stałej temperatury ciała. U ludzi zdrowych i prawidłowo odżywionych ok. 60–75% energii uzyskanej z pożywienia w ciągu doby wykorzystywane jest na podstawową przemianę materii.

Dzięki energii przeprowadzane są również procesy ponadpodstawowej przemiany materii (PPPM)ponadpodstawowa przemiana materii (PPPM)ponadpodstawowej przemiany materii (PPPM) potrzebne do wykonywania czynności dnia codziennego, wysiłku, aktywności fizycznej i pracy. Na umiarkowaną aktywność fizyczną organizm zużywa około 15–30% wydatkowanej energii. W organizmie człowieka stale zachodzi proces uwalniania ciepła w rezultacie reakcji biochemicznych, czyli termogenezatermogenezatermogeneza. Wydatki energetyczne z tym związane zależą od warunków zewnętrznych. Temperatura otoczenia w zakresie 22–23°C nie powoduje zmian tempa metabolizmu i zwiększonej produkcji ciepła. W niskiej temperaturze otoczenia organizm potrzebuje więcej energii. Termogeneza polega m.in. na wzroście aktywności metabolicznej niektórych narządów wewnętrznych, regulowanej przez układ nerwowy i dokrewny. Ciepłotwórczy efekt osiągany przez wzrost aktywności metabolicznej obserwuje się na przykład w wątrobie, sercu czy przewodzie pokarmowym. Na termogenezę wydatkowane są dodatkowe zasoby energii pochodzącej z pożywienia.

RQrGfafUDHDwe1
Suma wszystkich wydatków energetycznych organizmu podczas doby określa całkowitą przemianę materii (CPM). Jest to jednocześnie wielkość dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu, co stanowi podstawę do komponowania diet indywidualnych lub odpowiednich dla grup osób o podobnej aktywności fizycznej i zbliżonych warunkach życia.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Tabela 3. Wydatki energetyczne organizmu podczas wykonywania różnego rodzaju czynności.

Czynność

Energia
kcal/kg/h

Czynność

Energia
kcal/kg/h

Sen

0,94

Prasowanie

2,05

Odpoczynek w pozycji leżącej

1,10

Zmywanie naczyń

2,06

Spokojne siedzenie

1,44

Zmywane podłogi

2,40

Swobodne stanie

1,50

Śpiewanie

1,75

Ubieranie i rozbieranie się

1,69

Forsowne ćwiczenia fizyczne

6,43

Powolny spacer (4 km/h)

2,85

Szybki marsz (6 km/h)

4,28

Wchodzenie po schodach

15,80

Schodzenie po schodach

5,20

Bieganie

8,14

Jazda na rowerze

4,04

Zróżnicowana aktywność fizyczna powoduje znaczne wahania wydatków energetycznych. Dużego wydatku energetycznego wymagają ćwiczenia fizyczne, mniejszego – spokojne wykonywanie codziennych czynności, takich jak mycie i ubieranie się, zmywanie naczyń. Wielkość wydatków energetycznych jest zindywidualizowana.

Bilans energetyczny organizmu

Bilans energetyczny pozwala określić, jak organizm wykorzystuje energię dostarczoną w formie pożywienia. Jeśli ilość energii dostarczonej w spożytym pokarmie jest równa ilości energii wydatkowanej, bilans energetyczny organizmubilans energetyczny organizmubilans energetyczny organizmu jest zrównoważony, a masa ciała nie ulega zmianie.

R1X00v8L1oR8T1
Ilustracja przedstawia bilans energetyczny organizmu. Na rysunku znajduje się waga. Lewa strona wagi określa pobór energii. Prawa strona wagi określa wydatek energii. Po lewej stronie zapisano: przyrost masy ciała. Dodatni bilans energetyczny Ilość energii dostarczanej do organizmu (pobranej z pokarmów) jest większa od ilości energii wydatkowanej (organizm otrzymuje więcej energii niż zużywa). Na szalce wagi zamieszczono piramidę. U podstaw piramidy są węglowodany, w górę tłuszcze, szczyt piramidy stanowi białka. Po prawej stronie wagi zapisano: utrata masy ciała. Ujemny bilans energetyczny Ilość energii dostarczanej do organizmu (pobranej z pokarmów) jest mniejsza od ilości energii wydatkowanej (organizm otrzymuje mniej energii niż zużywa). Na szalce wagi zamieszczono piramidę. U podstaw piramidy znajduje się podstawowa przemiana materii, na szczycie piramidy ponad podstawowa przemiana materii.
Bilans energetyczny organizmu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Każde zachwianie stosunku ilości energii dostarczanej organizmowi do energii przez niego wydatkowanej przyczynia się do zmiany masy ciała. Długotrwały stan dodatniego bilansu energetycznego jest główną przyczyną otyłości. Nadmiar przyjętych kalorii jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co skutkuje zwiększeniem masy ciała. Z kolei przedłużający się stan ujemnego bilansu energetycznego prowadzi do pokrywania zapotrzebowania energetycznego z własnych tkanek, czego konsekwencją jest obniżenie masy ciała i niedowaga, a nawet niedożywienie.

Słownik

anabolizm
anabolizm

reakcje syntez związków złożonych ze związków prostszych wymagające nakładów energii

ATP
ATP

adenozyno‑5’-trifosforan – nukleotyd adeninowy, zawierający grupę trifosforanową połączoną wiązaniem estrowym z grupą 5'-OH adenozyny. Jest głównym nośnikiem energii w komórce ze względu na wysoką energię wiązań pomiędzy grupami fosforanowymi

bilans energetyczny organizmu
bilans energetyczny organizmu

stosunek ilosci energii dostarczonej w pożywieniu do energii wykorzystywanej przez organizm

całkowita przemiana materii (CPM)
całkowita przemiana materii (CPM)

suma wszystkich wydatków energetycznych organizmu; równocześnie określa dobowe zapotrzebowanie energetyczne danej osoby

katabolizm
katabolizm

reakcje rozkładu związków złożonych do związków prostszych z uwolnieniem energii

metabolizm
metabolizm

całość przemian biochemicznych (katabolicznychkatabolizmkatabolicznychanabolicznychanabolizmanabolicznych) i towarzyszących im przemian energii, zachodzących w komórkach żywych organizmów, nazywana również przemianą materii

podstawowa przemiana materii (PPM)
podstawowa przemiana materii (PPM)

minimalny poziom przemian energetycznych zachodzących w organizmie człowieka w warunkach spokoju fizycznego i psychicznego, na czczo, w optymalnej temperaturze i wilgotności powietrza

ponadpodstawowa przemiana materii (PPPM)
ponadpodstawowa przemiana materii (PPPM)

energia potrzebna do wykonywania codziennych czynności życiowych oraz czynności związanych z pracą zawodową i aktywnością fizyczną, a także procesami trawiennymi i termogenezą

termogeneza
termogeneza

reakcja termoregulacyjna zwierząt stałocieplnych na zimno w postaci drżenia mięśniowego lub nasilenia procesów przemiany materii w tkankach, zapobiegająca ochłodzeniu ciała w niskiej temperaturze otoczenia