Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Główne rośliny oleiste

Do najważniejszych roślin, z których otrzymuje się oleje, należą:

  • w strefie klimatów tropikalnych i subtropikalnych: olejowiec gwinejski (palma olejowa), palma kokosowa, orzeszki ziemne i sezam indyjski;

  • w strefie klimatu śródziemnomorskiego: oliwka europejska;

  • w strefie klimatów umiarkowanych: gatunki naturalne (len, rzepak, słonecznik) i zaadaptowane, lecz wymagające wyższych temperatur w okresie wegetacji (soja i konopie).

Polecenie 1

Wyjaśnij pochodzenie głównych roślin oleistych.

Rzepak

Roślina ta najprawdopodobniej powstała w średniowieczu w Basenie Morza Śródziemnego w wyniku skrzyżowania kapusty warzywnej z kapustą polną. Jest jednoroczna lub dwuletnia, o rozgałęzionej łodydze sięgającej 1‑1,5 m, żółtych kwiatach zebranych w gronogronogrono. Jej łuszczynałuszczynałuszczyna zawiera wiele nasion bogatych w olej. Gatunki uprawne zostały ukształtowane w Niemczech. Według badań uprawa rzepaku na olej rozpoczęła się w wieku XVIII. Rzepak ozimy jest uprawiany powszechnie w Europie, a jary (ze względu na srogie zimy) – w Kanadzie. Olej z tej rośliny otrzymuje się w wyniku tłoczenia nasion.

Wymaga on dość żyznych, porowatych gleb, bogatych w próchnicę, o głębokim poziomie próchnicznym i pH w granicach 6‑7, chociaż uprawiany jest on także na żyznych glebach lekkich. Najlepiej udaje się w umiarkowanych szerokościach geograficznych, w klimacie umiarkowanym. Jego odmiana ozima, w porównaniu ze zbożami ozimymi, jest rośliną mniej mrozoodporną i przy braku pokrywy śnieżnej jest wrażliwa na niską temperaturę.

Głównymi obszarami uprawy rzepaku są:

  • w Europie: obszar niemal całego kontynentu (głównie: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Polska, Czechy, Litwa, Szwecja) za wyjątkiem południowej części kontynentu;

  • w Azji: Chiny (Nizina Północnochińska, Dolina Jangcy, Kotlina Syczuańska) i Indie (Nizina Gangesu);

  • w Ameryce Północnej: Kanada (Saskatchewan i Manitoba);

  • południowo‑wschodnia część Australii.

Soja

Jest to roślina jednoroczna, której owocem jest strąk z nasionami zawierającymi dużo białka i tłuszczu. Pochodzi ona ze Starego Świata, jednak dopiero niedawno stała się popularnym źródłem żywności i oleju. Obecnie jest najważniejszym pod względem wielkości produkcji gatunkiem roślin strączkowych. Ojczyzną soi uprawnej są północno‑wschodnie Chiny. Jej udomowienie nastąpiło mniej więcej 1100 lat p.n.e. W czasach panowania dynastii Zhoudynastia Zhoudynastii Zhou (XI‑III w. p.n.e.) nastąpiła ekspansja soi na południe Chin. Do USA dotarła ona na początku XIX w., a w Europie jej uprawę rozpoczęto niespełna sto lat później. W 1924 roku w USA rozpoczął się dynamiczny rozwój jej produkcji i trwa on do chwili obecnej. Olej z tej rośliny otrzymuje się w wyniku tłoczenia jej ziaren. Oprócz tego roślina ta znalazła bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w przemyśle spożywczym.

Charakteryzuje się dużymi wymaganiami agroklimatycznymi. Wymaga stosunkowo żyznych gleb. Jest rośliną ciepłolubną, toteż najbardziej sprzyja jej klimat ciepły lub umiarkowanie ciepły. Nie służą jej mrozy. Najlepsze warunki do jej uprawy występują zatem między 35°N a 45°N.

Głównymi obszarami uprawy soi są:

  • w Ameryce Północnej: Stany Zjednoczone (środkowa część dorzecza Missisipi, wschodnia część kraju: Karolina Północna, Virginia, Michigan), Kanada (rejon Wielkich Jezior);

  • w Ameryce Południowej: Brazylia (południowo‑wschodnia cześć), Argentyna (Nizina La Platy), Paragwaj, Urugwaj i Boliwia;

  • w Azji: Chiny (Mandżuria, Nizina Północnochińska, dolina Jangcy), Indie, Indonezja;

  • w Europie: Rosja, Ukraina, Włochy, Rumunia, Serbia.

Słonecznik

Ojczyzną tej rośliny jest południowa część USA (obecny Teksas), jednak istnieją także hipotezy na temat migracji tego gatunku z Peru i Meksyku. W pierwszym tysiącleciu p.n.e. nastąpiło jej udomowienie. Po przybyciu Europejczyków do Ameryki Północnej roślinę tę zaczęto uprawiać na całym obszarze tego kontynentu. W 1510 roku dotarła ona do Europy. Jest to roślina jednoroczna, o grubej, owłosionej łodydze, która sięga do 4 m wysokości. Jej owocami są niełupkiniełupkaniełupki z nasionami zawierającymi olej i białko. Zbiorów słonecznika dokonuje się ręcznie lub maszynowo. Następnie poddaje się je działaniu łuszczarekłuszczarkałuszczarek. Roślina ta znalazła swoje zastosowanie również w produkcji farb, lakierów, a także jako pasza dla zwierząt (resztki poekstrakcyjne).

Jako klasyczna roślina stepowa wymaga dość wysokiej temperatury powietrza w okresie wzrostu i nie potrzebuje dużej ilości wody (jest odporny na suszę). Wymaga za to dobrej gleby i dużego nasłonecznienia.

Głównymi obszarami uprawy słonecznika są:

  • w Europie: duże obszary kontynentu, m.in.: Ukraina, Rosja (Kubań, Powołże), Hiszpania, Francja, Niemcy, Rumunia, Węgry, Mołdawia;

  • w Ameryce Południowej: Argentyna (Pampa, Nizina La Platy);

  • w Ameryce Północnej: rejon Wielkich Jezior i północno‑zachodnia część Stanów Zjednoczonych;

  • w Azji: Turcja, Indie (część północna) i Chiny (Nizina Mandżurska).

Oliwka

Oliwka europejska to wiecznie zielona roślina drzewiasta, która osiąga nawet 12 metrów wysokości. Jest długowieczna – może żyć aż kilkaset lat. Owocuje co dwa lata, lecz obecnie w Kalifornii doprowadzono do corocznego owocowania. Olej z owoców tej rośliny (oliwek) wyciska się nawet do czterech razy. Najlepszą jakość uzyskuje się z pierwszego tłoczenia (tzw. oliwa dziewicza) – wówczas nadaje się on do bezpośredniego spożycia. Roślina ta znalazła swoje zastosowanie również w celach opałowych, przemysłowych i pastewnych. Zaczęto ją uprawiać wraz ze zbożami, prawdopodobnie w neolicie, już 6‑5 tysięcy lat temu na Krecie, w Syrii i Palestynie. Następnie dotarła ona aż na Półwysep Apeniński i do Tunezji. W latach 3000–1800 p.n.e. uprawiana była w Egipcie i Kartaginie, a później w Rzymie. Do Ameryki Południowej dotarła w XVI w., lecz zaczęto ją uprawiać powszechnie dopiero w XIX w.

Jako roślina klimatu śródziemnomorskiego jest ona wrażliwa na przymrozki i ginie w temperaturze niższej niż -9°C. Jednakże zimą do kwitnienia i wydania plonu potrzebuje niższej temperatury, natomiast owoce powstają dopiero w temperaturze 18‑22°C. Potrzebuje 500‑700 mm całkowitej rocznej sumy opadów. Najlepiej udaje się na glebach lekkich o odczynie zasadowym.

Głównymi obszarami uprawy oliwki są kraje śródziemnomorskie: Hiszpania, Włochy, Grecja, Turcja, Maroko, Tunezja, Egipt, Izrael, Syria. Niewielkie znaczenie ma ona w innych krajach o podobnych cechach klimatu, np. w USA (Kalifornia), Brazylii, Chile, RPA, Chinach i Australii.

bg‑cyan

Produkcja roślin oleistych

Zarówno zbiory, jak i powierzchnia upraw roślin oleistych wykazują od początku lat 60. XX tendencję rosnącą. Jednakże soja (na tle rzepaku, słonecznika i oliwek) odznacza się kilkakrotnie większymi zbiorami i powierzchnią upraw. Obecnie światowa powierzchnia upraw soi wynosi ponad 120 mln ha, natomiast w przypadku rzepaku, słonecznika i oliwek sięga ona odpowiednio: 35, 27 i 11 mln ha (według danych FAO). Podobne proporcje odnotowano w przypadku światowych zbiorów tych roślin: ok. 350 mln ton soi, 76 mln ton rzepaku, 48 mln ton słonecznika i 21 mln ton oliwek. Światowe plony soi i rzepaku na przestrzeni analizowanych lat wykazały tendencję wzrostową i wyniosły w 2017 roku odpowiednio: 2,9 oraz 2,2 t/ha. Światowe plony słonecznika wzrosły w mniejszym stopniu i w 2017 roku wyniosły 1,8 t/ha. Natomiast parametr ten w przypadku oliwki do połowy lat 90. XX w. wykazywał tendencję malejącą, choć obecnie jest na mniej więcej stałym poziomie (w 2017 roku: 1,9 t/ha).

Według danych FAO głównymi producentami rzepaku są obecnie Kanada, Chiny i Indie. Spośród państw europejskich największy udział w produkcji tej rośliny mają Francja i Niemcy. Jeżeli chodzi o soję, to trzy kraje amerykańskie: USA, Brazylia i Argentyna wytwarzają ponad 80% światowej produkcji tej rośliny. W przypadku słonecznika niemal połowa jego światowej produkcji przypada na dwa kraje: Rosję i Ukrainę. Natomiast analizując globalną produkcję oliwek, to jej 50‑60% przypada na trzy kraje europejskie leżące nad Morzem Śródziemnym: Hiszpanię, Grecję i Włochy.

Słownik

dynastia Zhou
dynastia Zhou

dynastia chińska panująca od 1122 r. p.n.e. (według tradycyjnych źródeł) lub 1027 r. p.n.e. (według współczesnych historyków chińskich) do 256 r. p.n.e., założona przez Fa (zwanego Wu Wang) (encyklopedia.pwn.pl)

grono
grono

typ kwiatostanu i owocostanu groniastego, występujący np. w winogronach, fasoli (sjp.pwn.pl)

łuszczarka
łuszczarka

maszyna do oczyszczania ziarna z łuski (sjp.pwn.pl)

łuszczyna
łuszczyna

owoc suchy wielu roślin z rodziny krzyżowych (sjp.pwn.pl)

niełupka
niełupka

typ jednonasiennego, suchego, niepękającego owocu (sjp.pwn.pl)