Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Akwakultura to forma hodowli wybranych rodzajów organizmów wodnych (np. ryb, owoców morza, glonów) w naturalnych lub sztucznych, słodko- lub słonowodnych zbiornikach. Najczęściej stosowaną odmianą akwakultury jest zagwarantowanie sprzyjających warunków do życia dla wybranych gatunków użytkowych. Bardziej zaawansowane akwakultury polegają na hodowli organizmów w specjalnie konstruowanych basenach lub ogromnych, zanurzonych w wodzie pojemnikach (tzw. sadzach). W takim przypadku proces hodowli poddany jest ścisłej kontroli – prowadzi się dokarmianie, zapewniany jest przepływ wody i jej natlenianie, a niekiedy także podgrzewanie. Osłony zbiornika chronią organizmy hodowlane przed drapieżnikami. W takich warunkach hodowane są m.in. ryby łososiowate, przede wszystkim łosoś atlantycki stanowiący 93% całkowitej produkcji w ramach akwakultury.

bg‑azure

Łosoś atlantycki

W naturalnych warunkach ryba ta żyje w chłodnych wodach północnego Atlantyku, a rozmnaża się w rzekach po obu stronach oceanu. Łosoś jest anadromiczny, tzn. wylęga się w słodkiej wodzie, migruje do oceanu, a następnie wraca do słodkiej wody, aby się rozmnażać. Tylko niektóre śródlądowe gatunki spędzają w słodkiej wodzie całe życie.

RpDmLJ8vwDSBe1
Występowanie łososia atlantyckiego
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Łosoś atlantycki osiąga do 150 cm długości i ponad 20 kg masy ciała. W warunkach naturalnych żywi się skorupiakami, larwami owadów i mniejszymi rybami. Ryba hodowlana ma nieco większe rozmiary i cechuje ją szybszy przyrost masy ciała. Znane są przypadki genetycznej modyfikacji łososia atlantyckiego, który rośnie niemal dwa razy szybciej od dziko żyjących osobników (osiąga odpowiednie rozmiary w wieku 16‑18 miesięcy zamiast 30), jest bardziej odporny na choroby i zimno. Wymaga również o 10% mniej pokarmu.

RJSdXHBrq4RII
Łosoś atlantycki
Źródło: dostępny w internecie: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Salmo_salar-Atlantic_Salmon-Atlanterhavsparken_Norway.JPG#/media/File:Salmo_salar-Atlantic_Salmon-Atlanterhavsparken_Norway.JPG, licencja: CC BY-SA 2.5.
R1IMULWf2ynR3
Wędrówka łososia w górę rzeki na tarło
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/zwierz%C4%99-rzeki-wody-kamie%C5%84-ryby-4623023/, domena publiczna.
bg‑azure

Akwakultura łososi

Pierwsze akwakultury ryb łososiowatych powstały już w XVIII wieku w Europie. Pod koniec XIX wieku pojawiły się w Ameryce Północnej, a od lat 50. XX wieku rozwijała się intensywna hodowla oparta przede wszystkim na wylęgarniach. Współcześnie stosowane metody hodowli z użyciem klatek morskich wprowadzili Norwedzy pod koniec lat 60. XX wieku.

RiUwFuUISxAem
Akwakultura łososia, XIX wiek, Stany Zjednoczone
Źródło: dostępny w internecie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/FMIB_33839_Dead_Brook_Inclosure_for_Atlantic_Salmon%2C_Showing_Pens.jpeg, domena publiczna.

Dziś w akwakulturach łososie hoduje się głównie w specjalnie wydzielonych do tego celu basenach. Hodowla łososi jest zwykle dwuetapowa. Narybek jest hodowany na lądzie w zbiornikach słodkowodnych. SmoltysmoltSmolty, czyli młode łososie w wieku 12–18 miesięcy przenoszone są do pływających klatek lub zagród sieciowych zakotwiczonych w osłoniętych zatokach lub fiordach wzdłuż wybrzeża. Pozostają w nich od 12 do 24 miesięcy, po którym to czasie są odławiane.

Klatki morskie są zwykle wykonane z siatki wzmocnionej metalem lub plastikiem i mają kształt kwadratowy bądź okrągły. Wymiary takiej zagrody wahają się od 10 do 32 m średnicy i sięgają 10 m głębokości. Pojemność pojedynczej klatki wynosi od 1000 do 10 000 mIndeks górny 3. Duża klatka morska może pomieścić kilkadziesiąt tysięcy ryb.

R1CTMMrywflHb
Hodowla łososia atlantyckiego w Nowym Brunszwiku, Kanada
Źródło: dostępny w internecie: https://en.wikipedia.org/wiki/Aquaculture_in_Canada#/media/File:DarkHarbor.jpg, domena publiczna.

Klatki i baseny umożliwiają kontrolę zarówno diety, jak i zdrowia ryb. Łososie są mięsożerne, natomiast w warunkach hodowlanych karmi się je granulatem z mączki rybnej i olejów rybnych. Granulat zawiera też dodatkowe składniki roślinne (zboża, bób, soja itp.), witaminy, sole mineralne i pigment karotenoidowy, który nadaje mięsu łososi charakterystyczną, różowo‑pomarańczową barwę. W akwakulturze regularnie stosowane są też preparaty farmaceutyczne służące zapobieganiu chorobom i zwiększaniu wielkości produkcji.

RhRp7FgxZgh82
Klatka hodowlana
Źródło: dostępny w internecie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Merd_%283835618007%29.jpg, licencja: CC BY-SA 2.0.
bg‑azure

Produkcja łososia

Konsumpcja łososia staje się coraz bardziej popularna w krajach uważanych powszechnie za zamożne, głównie ze względu na zawartość odżywczych składników - dużej zawartości białka oraz tłuszczy Omega‑3. Ponad 60% łososia atlantyckiego, który trafia na rynek pochodzi z hodowli akwakulturowej, pozostała część - z połowów. W 2017 roku całkowita produkcja wyniosła 2 358,7 tys. ton, a jej wartość szacowana była na 16 697,8 mln USD. Hodowla jest prowadzona na skalę przemysłową i kontrolowana przez ogromne korporacje agrobiznesuagrobiznesagrobiznesu. Niemal połowa produkcji pochodzi z zaledwie pięciu firm. Dla rozwoju łososi ważna jest temperatura wód, dlatego akwakultury istnieją przede wszystkim w Norwegii, Chile, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Irlandii i na Wyspach Owczych.

R160FYGwmAWyQ
Wykres kołowy. Produkcja łososia atlantyckiego w akwakulturach w wybranych krajach w 2017 roku. Lista elementów:
  • Norwegia; Wartość: 1236; Udział procentowy: 52,4%
  • Chile; Wartość: 614; Udział procentowy: 26,03%
  • Wielka Brytania; Wartość: 190; Udział procentowy: 8,05%
  • Kanada; Wartość: 121; Udział procentowy: 5,13%
  • Dania (z Wyspami Owczymi); Wartość: 88; Udział procentowy: 3,73%
  • Australia; Wartość: 53; Udział procentowy: 2,25%
  • Irlandia; Wartość: 18; Udział procentowy: 0,76%
  • Stany Zjednoczone; Wartość: 15; Udział procentowy: 0,64%
  • Rosja; Wartość: 13; Udział procentowy: 0,55%
  • Islandia; Wartość: 11; Udział procentowy: 0,47%

Słownik

agrobiznes
agrobiznes

gałąź gospodarki oparta na rolnictwie; obejmuje m.in. przemysł, handel i przetwórstwo rolne

smolt
smolt

stadium rozwojowe łososia atlantyckiego, który opuszcza wody słodkie i rozpoczyna wędrówkę do morza

tarło
tarło

okres godowy u ryb