Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Dwucukry powstają w reakcji kondensacjikondensacjakondensacji dwóch cukrów prostych z wydzieleniem cząsteczki wody. W reakcji biorą udział dwie grupy funkcyjne: aldehydowa lub ketonowa przy węglu anomerycznymanomeryczny węgielwęglu anomerycznym jednego cukru prostego oraz grupa hydroksylowa drugiego. Powstaje wiązanie O‑glikozydowe, w którym oba cukry są połączone przez atom tlenu. Podczas reakcji hydrolizyhydrolizahydrolizy następuje rozpad dwucukru na części składowe.

R1PhGiiPGMOcg
Disacharyd powstały w wyniku kondensacji dwóch monosacharydów z zaznaczonym wiązaniem O-glikozydowym.
Źródło: Edk006, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Cząsteczki cukrów prostych mogą mieć konfigurację D lub L, w zależności od położenia grupy hydroksylowej (-OH) przy asymetrycznym atomie węgla najbardziej oddalonym od grupy aldehydowej lub ketonowej. Cukry o konfiguracji D będą miały grupę -OH po prawej stronie, zaś L po lewej. Różnica w konfiguracji cukrów wpływa na kierunek skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego – cukry D skręcają jego płaszczyznę w prawo, zaś cukry L w lewo. Podobnie roztwory cukrów skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w prawo (+) lub w lewo (-).

Dwucukry różnią się między sobą rodzajem wiązania glikozydowego, co wynika z różnego położenia grupy hydroksylowej przy atomie węgla grupy karbonylowej – alfa (w którym grupa –OH przy anomerycznym atomie węgla znajduje się pod płaszczyzną pierścienia) lub beta (w którym grupa –OH przy anomerycznym atomie węgla znajduje się nad płaszczyzna pierścienia), a także kolejnością połączonych atomów węgla, np. 1 z 4, 1 z 1. Różnice w budowie wpływają na różny kierunek skręcalności optycznej, a także na właściwości chemiczne (np. redukujące lub nieredukujące) oraz różne znaczenie biologiczne.

bg‑cyan

Przykłady disacharydów

Maltoza, czyli cukier słodowy, składa się z dwóch cząsteczek alfa‑D-glukozy połączonych wiązaniem pomiędzy węglem anomerycznymanomeryczny węgielwęglem anomerycznym C‑1 pierwszej cząsteczki a węglem C‑4 drugiej cząsteczki glukozy, czyli wiązaniem alfa‑1,4‑glikozydowym. Maltoza ma właściwości redukujące, gdyż grupa -OH przy jednym węglu anomerycznym została wykorzystana do utworzenia wiązania glikozydowego, a drugi węgiel anomeryczny pozostaje reaktywny i w roztworach wodnych może brać udział w powstawaniu grupy aldehydowej. Maltoza znajduje się w pyłku, nektarze kwiatowym i bielmie ziaren zbóż: pszenicy, żyta, owsa i kukurydzy. U zwierząt cukier ten jest produktem trawienia skrobi, rozkładanym do glukozy dopiero w jelicie cienkim przez enzym maltazę.

RJkhYHw1repzT
Maltoza – dwie cząsteczki α-D-glukozy połączone wiązaniem α-1,4-glikozydowym.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Laktoza składa się z beta‑D-galaktozy i beta‑D-glukozy połączonych wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym. Ma właściwości redukujące. Znajduje się w mleku ssaków i jego produktach, np. serwatce. Może krystalizowaćkrystalizacjakrystalizować w niskiej temperaturze. Laktozę wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz do produkcji biodegradowalnych poliestrów. U ludzi laktoza jest trawiona w jelicie cienkim przez enzym laktazę.

RJ5weS5o64Ekw
Cząsteczka laktozy.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Sacharoza składa się z alfa‑D-glukozy i beta‑D-fruktozy połączonych wiązaniem alfa‑1,2‑glikozydowym. Ponieważ wiązanie to zostało utworzone przez dwa węgle anomeryczne, sacharoza nie ma wolnego końca redukującego. W dużych ilościach znajduje się w burakach cukrowych i trzcinie cukrowej. Pod wpływem enzymu sacharazy (inwertazy) jest rozkładana do cukrów składowych w równej ilości (1:1). Taka mieszanina nazywa się cukrem inwertowanym. Naturalnie występuje on w dużych ilościach w miodzie, natomiast miód sztuczny zawiera tylko 47% cukru inwertowanego.

RANJbv1JePwoR
Cząsteczka sacharozy.
Źródło: Don A. Carlson, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Trehaloza składa się z dwóch cząsteczek alfa‑D-glukozy połączonych wiązaniem alfa‑1,1‑glikozydowym i w związku z tym jest cukrem nieredukującym. Znajduje się w drożdżach, niektórych pleśniach, a także w innych młodych grzybach. Obecna jest również jako cukier zapasowy w hemolimfiehemolimfahemolimfie owadów. W roślinach występuje w śladowych ilościach, ale jest niezbędna w mechanizmach tolerancji na stres cieplny i suszę. Ulega trawieniu w jelicie cienkim za pomocą enzymu trehalazy. Stosuje się ją m.in. do produkcji sztucznych łez oraz płynu do przechowywania narządów do przeszczepów.

RilOpJF8FAzzT
Cząsteczka trehalozy.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Laktuloza to dwucukier złożony z beta‑D-galaktozy i beta‑D-fruktozy połączonych wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym. Powstaje z przekształcenia laktozy w wysokiej temperaturze, np. podczas produkcji mleka UHT. Nie ulega trawieniu w jelitach, jest słabo wchłaniana i wydalana z moczem. Wytwarza się ją syntetycznie. Laktuloza ma właściwości łagodnie przeczyszczające i stosuje się ją w zaparciach oraz chorobach wątroby. Po rozłożeniu przez bakterie z rodzaju Bifidobacterium zakwasza treść jelita grubego, co prowadzi do zmniejszenia stężenia amoniaku we krwi.

RWjINFQ5CAGCK
Cząsteczka laktulozy.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Celobioza to dwucukier redukujący, złożony z dwóch cząsteczek beta‑D-glukozy połączonych wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym. Jest jednostką strukturalną celulozy i powstaje w wyniku jej rozkładu przez enzym celulazę, który może także rozłożyć celobiozę do glukozy. Ponieważ ludzie nie mają tego enzymu, celobioza nie jest przez nich trawiona. Stosuje się ją jako składnik membran celulozowych do dializydializadializy. Do organizmów, u których występuje kompleks celulaz, należą: bakterie (np. Clostridium thermocellum), grzyby (np. z rodzaju Trichoderma) oraz zwierzęta bezkręgowe (np. pierścienice, mięczaki).

R1IMKqjXwvAs6
Cząsteczka celobiozy.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Ciekawostka

Zapewne wiesz o nietolerancji laktozy, której przyczyną jest brak enzymu laktazy, odpowiedzialnego za jej trawienie. Bardzo często występuje u Azjatów i Afrykanów, w niektórych grupach etnicznych obejmuje do 100% populacji i coraz częściej jest diagnozowana w Polsce.

R1UNPfOJlR7nN1
Schemat przedstawiający częstość występowania nietolerancji laktozy na świecie.
Źródło: Nmiportal, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

anomeryczny węgiel
anomeryczny węgiel

węgiel grupy karbonylowej, która utworzyła wiązanie wewnętrzne w cząsteczce cukru podczas formowania pierścienia

dializa
dializa

oczyszczanie krwi chorego ze szkodliwych produktów przemiany materii, np. mocznika oraz wody, których nieprawidłowo działające nerki nie mogą usunąć

hemolimfa
hemolimfa

płyn wypełniający ciało bezkręgowców z otwartym układem krwionośnym (stawonogi, większość mięczaków); pełni funkcje transportowe, hydrostatyczne, wspomaga ruch

hydroliza
hydroliza

reakcja rozkładu substancji z udziałem wody

kondensacja
kondensacja

reakcja tworzenia większych cząsteczek z mniejszych, w której produktem ubocznym jest woda

krystalizacja
krystalizacja

powstawanie kryształów (usieciowionej fazy stałej) w roztworach lub substancjach stopionych (amorficznych) pod wpływem czynników fizycznych (np. temperatury) lub chemicznych