Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
anemia (niedokrwistość)
anemia (niedokrwistość)

choroba spowodowana zbyt małą ilością krwinek czerwonych (erytrocytów) w krwi, której objawami mogą być osłabienie, zmęczenie oraz bladość skóry

białka
białka

związki chemiczne będące głównym materiałem budulcowym organizmu, dzięki którym organizm rośnie, rozwija się i funkcjonuje prawidłowo. Białka w formie składników pokarmowych mogą pochodzić od zwierząt (np. mleko) i od roślin (np. soja).

cukry
cukry

związki chemiczne zapewniające organizmowi energię potrzebną do wykonywania wszystkich czynności życiowych, takich jak uczenie się, czy poruszanie się

cukrzyca
cukrzyca

choroba objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy (cukru) we krwi, która może upośledzać pracę układu krążenia, nerek, a nawet być przyczyną utraty wzroku

miażdżyca
miażdżyca

choroba naczyń krwionośnych, powstająca w wyniku gromadzenia się na ich ścianach tłuszczu (cholesterolu), który utrudnia przepływ krwi

składniki pokarmowe (składniki odżywcze)
składniki pokarmowe (składniki odżywcze)

znajdujące się w posiłkach substancje niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu

sole mineralne
sole mineralne

związki chemiczne, które (podobnie jak witaminy) regulują różne procesy zachodzące w ciele człowieka oraz pełnią funkcje budulcowe

witaminy
witaminy

związki chemiczne, które regulują różne procesy zachodzące w organizmie, wpływają na odporność i zapobiegają chorobom. W większości przypadków witaminy muszą być dostarczane organizmowi wraz z pokarmem