Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
eutrofizacja
eutrofizacja

zjawisko polegające na zwiększeniu żyzności wody na skutek zwiększenia ilości pierwiastków biogennych w zbiorniku wodnym i w rezultacie jego zarastanie fitoplanktonem

salmiak
salmiak

minerał zawierający głównie chlorek amonu – NHIndeks dolny 4Cl

saletrzak (saletra amonowa)
saletrzak (saletra amonowa)

nawóz mineralny zawierający głównie azotan(V) amonu – NHIndeks dolny 4NOIndeks dolny 3

sole
sole

związki chemiczne o budowie jonowej składające się głównie z kationów metali (lub grupy NHIndeks dolny 4Indeks górny +) i anionów reszty kwasowej

reakcja zobojętniania
reakcja zobojętniania

reakcja pomiędzy zasadą i kwasem, jedna z metod otrzymania soli

sól kuchenna
sól kuchenna

zwyczajowa nazwa chlorku sodu – NaCl

wolna para elektronowa
wolna para elektronowa

dwa sparowane elektrony z powłoki walencyjnej, które nie biorą udziału w tworzeniu wiązań w danej cząsteczce, np. NHIndeks dolny 3; może brać udział w reakcji chemicznej i przyłączać inne indywiduum, np. jon HIndeks górny +