Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
11
Ćwiczenie 1
R1NosaQpXvPMD
Podaj dwie lokalizacje w organizmie, w których synteza kwasów tłuszczowych zachodzi najintensywniej. (Uzupełnij).
R1KnYAiLFpQyp1
Ćwiczenie 2
Wskaż związek chemiczny, który nie jest kwasem tłuszczowym. Możliwe odpowiedzi: 1. kwas palmitynowy, 2. kwas linolowy, 3. kwas margarynowy, 4. kwas asparaginowy
RvFbwG6faQCeP1
Ćwiczenie 3
Zaznacz wzór cząsteczki przedstawiający kwas tłuszczowy.
1
Ćwiczenie 3
R1BhIZc8nplCL
Połącz pojęcia z definicjami. ACP Możliwe odpowiedzi: 1. Białkowy nośnik grup acylowych; białko należące do grupy transferaz, wchodzące w skład kompleksu enzymatycznego, na którym zachodzi biosynteza kwasów tłuszczowych., 2. Syntaza kwasów tłuszczowych, kompleks enzymatyczny prowadzący reakcje syntezy kwasów tłuszczowych na błonach siateczki śródplazmatycznej gładkiej., 3. Jednowartościowa grupa funkcyjna pochodząca od kwasu karboksylowego, powstała w wyniku oderwania się grupy hydroksylowej od kwasu karboksylowego. FAS Możliwe odpowiedzi: 1. Białkowy nośnik grup acylowych; białko należące do grupy transferaz, wchodzące w skład kompleksu enzymatycznego, na którym zachodzi biosynteza kwasów tłuszczowych., 2. Syntaza kwasów tłuszczowych, kompleks enzymatyczny prowadzący reakcje syntezy kwasów tłuszczowych na błonach siateczki śródplazmatycznej gładkiej., 3. Jednowartościowa grupa funkcyjna pochodząca od kwasu karboksylowego, powstała w wyniku oderwania się grupy hydroksylowej od kwasu karboksylowego. Reszta acylowa Możliwe odpowiedzi: 1. Białkowy nośnik grup acylowych; białko należące do grupy transferaz, wchodzące w skład kompleksu enzymatycznego, na którym zachodzi biosynteza kwasów tłuszczowych., 2. Syntaza kwasów tłuszczowych, kompleks enzymatyczny prowadzący reakcje syntezy kwasów tłuszczowych na błonach siateczki śródplazmatycznej gładkiej., 3. Jednowartościowa grupa funkcyjna pochodząca od kwasu karboksylowego, powstała w wyniku oderwania się grupy hydroksylowej od kwasu karboksylowego.
21
Ćwiczenie 4
RMqGU15Mu9XVA
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
R1AeRFW5gmrIn2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.. Koenzym A może łączyć się jedynie z resztami acetylowymi, wprowadzając je do cyklu Krebsa.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Acetylokoenzym A jest węzłem metabolicznym umożliwiającym płynne połączenie szlaków przemian białek, cukrów i lipidów.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Acetylokoenzym A jest substratem potrzebnym do syntezy kwasów tłuszczowych w mitochondriach komórek tłuszczowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RqA1gHzsdVCPK21
Ćwiczenie 6
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Ćwiczenie 6
RhVgsndaXYNQx
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
31
Ćwiczenie 7
RFPeu228qN6Gt
Wyjaśnij, w jaki sposób dieta wysokocukrowa przyczynia się do nadwagi. W odpowiedzi uwzględnij rolę acetylokoenzymu A. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Otyłość coraz częściej uznaje się za chorobę cywilizacyjną o zasięgu światowym, a jednym z głównych zaleceń organizacji prozdrowotnych, próbujących przeciwdziałać tej swoistej „epidemii XXI w.”, jest spożywanie zdrowej żywności o zmniejszonej ilości tłuszczu. W odpowiedzi na ten postulat producenci żywności zaczęli wytwarzać i promować produkty spożywcze o obniżonej zawartości tego składnika.

RWYyaJVKz3jlQ
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Średnia zawartość cukru: Nabiał
    • regularny produkt: 3
    • produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 4
    • produkt beztłuszczowy: 4
  • 2. zestaw danych:
    • Średnia zawartość cukru: Mięso; ryby
    • regularny produkt: 1
    • produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 2
    • produkt beztłuszczowy: 3
  • 3. zestaw danych:
    • Średnia zawartość cukru: Pieczywo
    • regularny produkt: 13
    • produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 15
    • produkt beztłuszczowy: 0
  • 4. zestaw danych:
    • Średnia zawartość cukru: Tłuszcze; oleje; sosy do sałat
    • regularny produkt: 4
    • produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 11
    • produkt beztłuszczowy: 10
Średnia zawartość cukru (g) w 100 g wybranych produktów spożywczych głównych grup żywnościowych.

Na podstawie: Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P. A systematic comparison of sugar content in low‑fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016;6(1):e193. Published 2016 Jan 25.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R14krPHvHucGs
Na podstawie przedstawionych niżej wyników badań oraz własnej wiedzy wyjaśnij, czy żywność o obniżonej zawartości tłuszczu jest dobrym rozwiązaniem w walce z otyłością. Swoją odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).