Kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane przez hepatocyty i adipocyty. Przypomnij sobie, gdzie występują te komórki.
Synteza kwasów tłuszczowych zachodzi najintensywniej w wątrobie i tkance tłuszczowej.
R1KnYAiLFpQyp1
Ćwiczenie 2
RvFbwG6faQCeP1
Ćwiczenie 3
1
Ćwiczenie 3
R1BhIZc8nplCL
21
Ćwiczenie 4
RMqGU15Mu9XVA
ACP odbiera reszty acetylowe i acylowe od koenzymu A.
ACP wiążą grupy acylowe i malonylowe oraz umożliwiają ich aktywację i połączenie, co powoduje wydłużenie łańcucha powstającego kwasu tłuszczowego.
R1AeRFW5gmrIn2
Ćwiczenie 5
RqA1gHzsdVCPK21
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 6
RhVgsndaXYNQx
31
Ćwiczenie 7
RFPeu228qN6Gt
Acetylokoenzym A bierze udział w metabolizmie glukozy.
W wyniku przemian katabolicznych cukru glukozy, który pochodzi z diety, powstaje acetylokoenzym A. Jego nadmiar zostaje wykorzystany do syntezy kwasów tłuszczowych w celu zmagazynowania nadmiaru energii na później, co skutkuje wzrostem masy ciała.
31
Ćwiczenie 8
Otyłość coraz częściej uznaje się za chorobę cywilizacyjną o zasięgu światowym, a jednym z głównych zaleceń organizacji prozdrowotnych, próbujących przeciwdziałać tej swoistej „epidemii XXI w.”, jest spożywanie zdrowej żywności o zmniejszonej ilości tłuszczu. W odpowiedzi na ten postulat producenci żywności zaczęli wytwarzać i promować produkty spożywcze o obniżonej zawartości tego składnika.
RWYyaJVKz3jlQ
R14krPHvHucGs
Zwróć uwagę, że produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają więcej cukru.
Żywność o obniżonej zawartości tłuszczu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z otyłością, gdyż zawiera ona więcej cukru w takiej samej ilości produktu. Spożywany w nadmiarze cukier odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, prowadząc do otyłości.