Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RZ5wkVl5AMCUo
Wskaż poprawne dokończenie zdania. Bakterie w przewodzie pokarmowym są dla gospodarza źródłem. Możliwe odpowiedzi: 1. witaminy A, 2. witamin z grupy Be i De, 3. witamin z grupy Be i Ka , 4. witaminy Ce.
1
Ćwiczenie 2
ROYZzBEZkSMPJ
Wskaż zdanie, które najlepiej określa formę współżycia roślin motylkowych z bakteriami brodawkowymi. Możliwe odpowiedzi: 1. Współżycie roślin motylkowych z bakteriami brodawkowymi jest korzystne dla obu gatunków., 2. Rośliny motylkowe odnoszą korzyści z interakcji z bakteriami brodawkowymi, natomiast dla bakterii współżycie z roślinami motylkowymi ma wartość obojętną – nie przynosi im ani pożytku, ani nie wyrządza szkody., 3. Bakterie brodawkowe pasożytują na korzeniach rośliny motylkowej., 4. Dzięki bakteriom brodawkowym roślina motylkowa ma łatwiejszy dostęp do azotu.
2
Ćwiczenie 3
RMlltW5lFovuu
Wskaż zdania zawierające nieprawdziwe informacje. Możliwe odpowiedzi: 1. W przemyśle farmaceutycznym bakterie wykorzystywane są między innymi do otrzymywania antybiotyków. Zasadniczą rolę w tym procesie odgrywają bakterie należące do promieniowców z rodzaju Pillotina., 2. Bakterie z rodzaju Rhizobium wchodzą w symbiozę z roślinami motylkowymi – grochem, koniczyną i łubinem., 3. Pałeczka okrężnicy Escherichia coli to bakteria naturalnie występująca w jelicie grubym człowieka, w którym pełni rolę organizmu symbiotycznego., 4. W przemyśle spożywczym bakterie wykorzystywane są między innymi do otrzymywania produktów nabiałowych, dzięki ich zdolności do przeprowadzania fermentacji mlekowej. Proces ten przeprowadzają laseczki Lactobacillus casei i Lactobacillus plantarum oraz paciorkowce Streptococcus lactis i Streptococcus cremoris., 5. W rolnictwie bakterie wykorzystywane są między innymi do biologicznego zwalczania szkodników upraw. Przykładem jest bakteria Bacillus thuringiensis, która w czasie tworzenia form przetrwalnikowych wytwarza romboidalne kryształy białkowe, działające toksycznie na larwy owadów., 6. Bakterie glebowe z rodzaju Streptomyces mają zdolność do wiązania azotu cząsteczkowego N2 i redukowania go do amoniaku NH3.
2
Ćwiczenie 4
RpBfvsquRqT2Q
Odpowiedz na pytanie: Co przekształcają bakterie wiążące azot?
2
Ćwiczenie 5
RCJRSNUeJ48fB
Wskaż prawidłową odpowiedź. Podaj polską nazwę bakterii, której dotyczy poniższy opis. Bakteria Gram-ujemna, symbiotyczna, wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka. Względnie beztlenowa, urzęsiona pałeczka. Potrafi wytwarzać witaminy z grupy B i K. Wykorzystywana jest do leczenia cukrzycy lub karłowatości przysadkowej. Możliwe odpowiedzi: 1. pałeczka zapalenia płuc, 2. gronkowiec złocisty, 3. laseczka sienna, 4. pałeczka okrężnicy.
311
Ćwiczenie 6

Bakterie chorobotwórcze zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tę zdolność mikrobów już w starożytności wykorzystywał człowiek do tworzenia tzw. broni biologicznej, choć jeszcze nie zdawał sobie sprawy z istnienia drobnoustrojów o patogennych zdolnościach (bakterie zostały zaobserwowane po raz pierwszy dopiero w 1686 r.). Przykładowo król Macedonii Aleksander III zwykł podrzucać na tereny wroga ciała żołnierzy, którzy zmarli na choroby zakaźne. Z kolei w średniowieczu Tatarzy oblegający twierdzę Kaffa (dzisiejszą Teodozję) katapultowali zwłoki zadżumionych za mury miasta. Obecnie jednak stosowanie broni biologicznej jest zabronione w większości państw, mimo że broń tego rodzaju jest niezwykle skuteczna i tania w produkcji.

RPSuJ7Gm7mEp8
Określ przynajmniej dwie przyczyny wprowadzenia zakazu używania broni biologicznej. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7

Wiążąca azot bakteria Rhizobium tworzy związek mutualistyczny z roślinami. Naukowcy określili przyrost masy jednego z gatunków akacji Acacia irrorata, należącego do rodziny bobowatych, jeśli zakazi się ją jednym z sześciu różnych szczepów Rhizobium. Wyniki tego badania zawiera poniższa tabela. Przeanalizuj jej zawartość, a następnie zaznacz poprawne i fałszywe twierdzenia.

Szczep Rhizobium

brak

1

2

3

4

5

6

Masa rośliny (g) po 12 tygodniach wzrostu

0,1

0,91

0,06

1,56

1,72

0,14

1,03

RMhhszZAvo0nr
Wskaż, czy zdania są prawdziwe, czy fałszywe. 1. Bakterie wszystkich szczepów Rhizobium pobudzają wzrost roślin. 2. Bakterie Rhizobium, wiążąc azot, zwiększają swoją masę, co ma wpływ na masę roślin. 3. Tylko wybrane szczepy Rhizobium wpływają na wzrost masy badanych roślin.
311
Ćwiczenie 8
RQYbBiCoxDVzP
Przeżuwacze to podrząd roślinożernych ssaków, do których zaliczamy m.in. przedstawicieli bydła domowego (krowy), jelenie, kozy czy też owce. Połknięty przez nie słabo pogryziony pokarm trafia najpierw do największego z trzech przedżołądków, zwanego żwaczem. Jest on wypełniony płynem żwaczowym, w którym bytują symbiotyczne grupy mikroorganizmów. Wyjaśnij, na czym polega ich rola. (Uzupełnij).