Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
Rw2XNVYSuq0Gr1
Ćwiczenie 1
Wskaż czołówkę głównych producentów mięsa drobiowego. Możliwe odpowiedzi: 1. USA, Chiny, Brazylia., 2. Chiny, Japonia, Kanada., 3. USA, Rosja, Polska., 4. USA, Chiny, Urugwaj.
RXmScUx3itins1
Ćwiczenie 2
Uporządkuj podane kraje według rosnącej obsady drobiu. Elementy do uszeregowania: 1. Indie, 2. Korea Południowa, 3. Brazylia, 4. Włochy, 5. Holandia
1
Ćwiczenie 3

Uzupełnij zdania.

Rccbu7Eex1Hl0
RrhwS3Po5EkBc
Powyższe zdjęcie obrazuje ekstensywny/intensywny chów drobiu. Gospodarstwa o tym typie chowu charakteryzują się często wysokim/niskim stopniem towarowości. Występują one powszechnie w wielu krajach afrykańskich/zachodnioeuropejskich.
RSJXekzDcnTgi2
Ćwiczenie 4
.

Mapa do ćwiczeń 5‑7

Raz1LNSq36Ras
R1Rl83bcZ9qOC2
Ćwiczenie 5
Na powyższej mapie zaznaczono sześć obszarów literami od A do F. Wybierz spośród nich trzy, które charakteryzują się największym pogłowiem drobiu. Możliwe odpowiedzi: 1. A, 2. C, 3. D, 4. B, 5. E, 6. F
RvTtf1NrExKok2
Ćwiczenie 6
Spośród podanych obszarów wybierz ten, z którego pochodzi największa ilość produkowanego mięsa drobiowego w skali świata. Możliwe odpowiedzi: 1. A, 2. B, 3. C, 4. E
21
Ćwiczenie 7

Podaj wspólny czynnik, który zadecydował o wielkości pogłowia na obszarach B i F.

RDPNNN6GizFHR
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 8

Wyjaśnij przyczyny spadku produkcji mięsa drobiowego w Polsce w 2003, 2008 i 2011 roku.

RIO7XpptNIDiu
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 1999-2018.
Źródło: FAOStat.
R1Qmz8Eimb51d
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

Przeanalizuj poniższe wykresy, a następnie wyjaśnij, dlaczego mięso drobiowe cieszy się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów.

RjIDe8raYNgjs
(Uzupełnij).