Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1bjgp5uSsVre1
Ćwiczenie 1
Uporządkuj podane zwierzęta gospodarskie według malejącego pogłowia w Polsce. Elementy do uszeregowania: 1. trzoda chlewna, 2. konie, 3. owce, 4. bydło, 5. indyki
R1QviAfBpf9ED1
Ćwiczenie 2
Pogłowie których zwierząt gospodarskich zmieniało się w czasie na zasadzie kilkuletnich cykli? Możliwe odpowiedzi: 1. Trzody chlewnej, 2. Drobiu, 3. Bydła, 4. Owiec
R8xt9mJGnJu9d1
Ćwiczenie 3
Połącz podane nazwy zwyczajowe zwierząt gospodarskich z ich ogólnymi nazwami. warchlak Możliwe odpowiedzi: 1. bydło, 2. drób, 3. koń, 4. trzoda chlewna, 5. owca mamka Możliwe odpowiedzi: 1. bydło, 2. drób, 3. koń, 4. trzoda chlewna, 5. owca nioska Możliwe odpowiedzi: 1. bydło, 2. drób, 3. koń, 4. trzoda chlewna, 5. owca maciorka Możliwe odpowiedzi: 1. bydło, 2. drób, 3. koń, 4. trzoda chlewna, 5. owca wałach Możliwe odpowiedzi: 1. bydło, 2. drób, 3. koń, 4. trzoda chlewna, 5. owca
2
Ćwiczenie 4

Na wykresie przedstawiono zmiany pogłowia wybranych zwierząt gospodarskich w latach 1985‑2018 (1985 = 100). Uzupełnij legendę wykresu, wybierając nazwy spośród podanych.

Na wykresie przedstawiono zmiany pogłowia wybranych zwierząt gospodarskich w latach 1985‑2018 (1985 = 100). Zapoznaj się z opisem wykresu. Uzupełnij jego legendę, wybierając nazwy spośród podanych.

R1OzDmf35j5H6
RRpivmGiJG1FP
A – 1. trzoda chlewna, 2. bydło, 3. owce, 4. konie, 5. drób
B – 1. trzoda chlewna, 2. bydło, 3. owce, 4. konie, 5. drób
C – 1. trzoda chlewna, 2. bydło, 3. owce, 4. konie, 5. drób
2
Ćwiczenie 5

Poniższy wykres przedstawia zmiany cen mięsa wieprzowego (rok poprzedni = 100) na tle zmian pogłowia i produkcji mięsa wieprzowego w skali globalnej w latach 1992‑2012. Uzupełnij legendę, wybierając nazwy spośród podanych.

Rlig35TUMTFJk
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: Stępień S., Wahania cykliczne na rynku mięsa wieprzowego w skali globalnej, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych i Agrobiznesu" XVII (3), 2015.
R1JJz0ml7lgpS
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Na poniższym wykresie przedstawiono dynamikę zmian pogłowia trzody chlewnej oraz zbiorów żyta i ziemniaków w latach 1990‑2002 (1990 = 100). Korzystając z poniższego wykresu oraz własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę spadku pogłowia trzody chlewnej w 1993 roku. Następnie sformułuj prawidłowość wynikającą z poniższego wykresu i spróbuj ją wyjaśnić.

Na wykresie przedstawiono dynamikę zmian pogłowia trzody chlewnej oraz zbiorów żyta i ziemniaków w latach 1990‑2002 (1990 = 100). Korzystając z opisu wykresu oraz własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę spadku pogłowia trzody chlewnej w 1993 roku. Następnie sformułuj prawidłowość wynikającą z poniższego wykresu i spróbuj ją wyjaśnić.

R1lvpWv4iLnRR
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Opracowanie własne na podstawie danych FAOStat.
R1Qz7masPFRnv
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 7

W tabeli przedstawiono udziały procentowe poszczególnych rodzajów mięsa w ogólnej ich produkcji w Polsce w latach. Podaj dwie przyczyny znacznego wzrostu produkcji wieprzowiny i spadku produkcji wołowiny w Polsce w połowie lat 90. XX w..

1985

1990

1995

wołowina

28,3

24,5

13,8

wieprzowina

58,1

62,6

71,6

drób

10,8

11,2

13,7

baranina i kozina

1,0

1,0

0,2

pozostałe mięso

1,8

0,7

0,7

Indeks górny Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY‑SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by‑sa/3.0/ Indeks górny koniec
Indeks górny Opracowanie własne na podstawie danych FAOStat. Indeks górny koniec

R1M8aHpuUQ02W
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Korzystając z różnych źródeł informacji geograficznej oraz z własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę zwiększenia udziału indyków w pogłowiu drobiu.

R1VVwA1rEoPc1
(Uzupełnij).