Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RoXDWNxF8IZnL
Fotografia prezentuje różne rodzaje owoców i warzyw ułożone w grupach obok siebie, znajdują się tam m.in.: bakłażany, marchewki, wiśnie, banany, morele i papryka.

Transport produktów fotosyntezy w roślinie

Produkty fotosyntezy nadają słodki smak warzywom i owocom.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.

Jak sądzisz, co sprawia, że zarówno korzeń marchwi, jak i owoce czereśni są słodkie? Związki odpowiedzialne za słodycz lubianych przez nas warzyw i owoców powstają w procesie fotosyntezy, a następnie są transportowane z liści roślin do owoców i korzeni. Droga, jaką pokonują, może zatem odbywać się w dwóch kierunkach – w górę lub w dół rośliny.

Twoje cele
  • Opiszesz zjawisko transportu związków organicznych (cukrów) w roślinie.

  • Wykażesz związek budowy łyka z rolą, jaką pełni.

  • Wyjaśnisz mechanizm przepływu masowego pod ciśnieniem.