Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

W trakcie rozwoju bakteriologii naukowcy, a wśród nich Alexander Fleming, spostrzegli, że część z mikrobów nie reaguje na antybiotyki, tzn. nie ulega ich niszczącemu działaniu. Drobnoustroje te nazwano bakteriami opornymi, zaś mikroby podatne na wpływ antybiotyków – bakteriami wrażliwymi. Obecnie badanie, które pozwala sklasyfikować bakterie na oporne lub wrażliwe, wykonuje się w laboratorium mikrobiologicznym i nazywane jest antybiogramem. Polega ono na sprawdzeniu wrażliwości szczepu bakterii wyizolowanego z krwi, moczu lub płynu mózgowo‑rdzeniowego chorego. W tym celu na płytce ze szczepem bakterii umieszcza się krążki lub paski nasycone antybiotykiem, który przenika do podłoża mikrobiologicznego. Jeśli badany szczep jest wrażliwy na antybiotyk powstaje strefa zahamowania jego wzrostu, a na płytce widać przejaśnienie, którego obszar mierzy się linijką. Jeśli mamy do czynienia ze szczepem lekoopornym – na płytce nie można zaobserwować żadnych zmian.

11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium mikrobiologicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Temat: Określanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na antybiotyki

Problem naukowy

Czy bakterie chorobotwórcze są wrażliwe na działanie wybranych antybiotyków – wankomycyny i ampicyliny?

Hipoteza

Bakterie Gram‑ujemne są oporne na działanie wankomycyny. Czosnek i cytryna to naturalne antybiotyki.

Sprzęt laboratoryjny:

  • sześć szalek Petriego, w tym dwie z wieczkami;

  • komora laminarna;

  • cieplarka;

  • linijka.

Odczynniki:

  • szczep gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) (bakteria Gram‑dodatnia);

  • szalka Petriego z pałeczką okrężnicy (Escherichia coli) (bakteria Gram‑ujemna);

  • 2 ząbki czosnku;

  • plaster cytryny;

  • 2 krążki antybiotykowe ampicyliya – AM 25,

  • 2 krążki antybiotykowe wankomycyny – VA 5.

Instrukcja wykonania doświadczenia:

  1. Na szalce Petriego ze szczepem gronkowca złocistego umieść w równych odstępach odczynniki: krążek wankomycyny 5 mug (VA 5), krążek ampicyliny 25 mug (AM 25), ząbek cząstku oraz ćwiartkę plastra cytryny.

  2. Te same odczynniki umieść na szalce ze szczepem pałeczki okrężnicy.

  3. Obie szalki przykryj wieczkami i umieść je w cieplarce w temperaturze 37°C na czas inkubacji bakterii (24 godziny).

  4. Wyjmij szalki i określ strefy zahamowania wzrostu obu szczepów bakterii na każdej z szalek. Ich wielkość zmierz za pomocą linijki.

  5. Zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

R1458sZ6AWrSv1
Interaktywny eksperyment nad wrażliwością bakterii chorobotwórczych na antybiotyki. Do przeprowadzenia eksperymentu potrzebne będą: szczep gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) (bakteria Gram‑dodatnia); szalka Petriego z pałeczką okrężnicy (Escherichia coli) (bakteria Gram‑ujemna); 2 ząbki czosnku; plaster cytryny; 2 krążki antybiotykowe ampicylina – AM 25, 2 krążki antybiotykowe wankomycyny – VA 5. Na szalkę z pałeczkami okrężnicy oraz na szalkę z gronkowcem złocistym nanosimy po jednym krążku ampicyliny i wankomycyny, cząstce cytryny i czosnku. Następnie przykrywamy szalki wieczkami. Umieszczamy w cieplarce w temperaturze trzydziestu siedmiu stopni Celsjusza na czas doby. Po okresie inkubacji mierzymy strefy zahamowania wzrostu bakterii, które pojawiły się na szalkach. Na szalce z pałeczkami okrężnicy strefa zahamowania wzrostu bakterii wokół krążka wankomycyny wyniosła dwa centymetry. Wokół krążka ampicyliny sześć milimetrów. Na szalce z gronkowcem złocistym strefa zahamowania wzrostu bakterii wokół krążka wankomycyny wyniosła osiem milimetrów. Wokół krążka ampicyliny dwa centymetry.
Określenie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na antybiotyki.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RKSwFfdgMBYLR
Ćwiczenie zanotuj w dzienniku. Analiza doświadczenia: Określanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na antybiotyki. Problem badawczy: Czy bakterie chorobotwórcze są wrażliwe na działanie wybranych antybiotyków – wankomycyny i ampicyliny?. Hipoteza: Bakterie Gram-ujemne są oporne na działanie wankomycyny. Czosnek i cytryna to naturalne antybiotyki. Obserwacje (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).