Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1EqQpSaJ0dNI
Zdjęcie przedstawia owce skubiące trawę oraz stojących przy nich dwóch mężczyzn. Teren jest pagórkowaty.

Cele hodowli owiec. Rozmieszczenie i wielkość pogłowia owiec na świecie

Źródło: By Dilipshah64 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25192108.

Udomowienie owiec nastąpiło około 11 tysięcy lat temu w Azji Południowo‑Zachodniej. Za przodków współczesnej owcy domowej uznaje się muflona europejskiego, muflona azjatyckiego, azjatycką owcę stepową (urial) oraz owcę ałtajską (argali). Żyją one również współcześnie, lecz część z nich jest zagrożona wyginięciem. Istnieją różne podziały owiec hodowlanych. Jednym z najczęściej stosowanych jest kryterium użytkowe, według którego zwierzęta te dzielimy na: wełniste, mięsne, mięsno‑wełniste, mięsno‑tłuszczowe, kożuchowe, mleczne i mięsno‑wełnisto‑mleczne. Podział ten odzwierciedla wiele zastosowań tego gatunku - między innymi w przemyśle lekkim, spożywczym i wielu innych dziedzinach życia i gospodarki.

RTjAu3ODUsij1
Owca stepowa (urial) to prawdopodobnie jeden z przodków współczesnej owcy domowej. Jest gatunkiem narażonym na wyginięcie.
Źródło: autor – jonsson (No real name given) - https://www.flickr.com/photos/81571077@N00/6070226723/, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ovis_vignei_bochariensis.jpg.
Twoje cele
  • Podasz przykłady czynników chowu owiec.

  • Wymienisz i scharakteryzujesz główne kierunki chowu owiec.

  • Przedstawisz dynamikę zmian wielkości pogłowia owiec na świecie oraz określisz ich główne przyczyny.

  • Wskażesz państwa o największej obsadzie owiec.

  • Porównasz cechy głównych rejonów koncentracji owiec.