Udomowienie owiec nastąpiło około 11 tysięcy lat temu w Azji Południowo‑Zachodniej. Za przodków współczesnej owcy domowej uznaje się muflona europejskiego, muflona azjatyckiego, azjatycką owcę stepową (urial) oraz owcę ałtajską (argali). Żyją one również współcześnie, lecz część z nich jest zagrożona wyginięciem. Istnieją różne podziały owiec hodowlanych. Jednym z najczęściej stosowanych jest kryterium użytkowe, według którego zwierzęta te dzielimy na: wełniste, mięsne, mięsno‑wełniste, mięsno‑tłuszczowe, kożuchowe, mleczne i mięsno‑wełnisto‑mleczne. Podział ten odzwierciedla wiele zastosowań tego gatunku - między innymi w przemyśle lekkim, spożywczym i wielu innych dziedzinach życia i gospodarki.
Podasz przykłady czynników chowu owiec.
Wymienisz i scharakteryzujesz główne kierunki chowu owiec.
Przedstawisz dynamikę zmian wielkości pogłowia owiec na świecie oraz określisz ich główne przyczyny.
Wskażesz państwa o największej obsadzie owiec.
Porównasz cechy głównych rejonów koncentracji owiec.