Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
ROrff1ctU73iK
Zdjęcie przedstawia pomidory na krzaczku. Wśród kilku owoców tylko jeden jest już dojrzały - czerwony.

Jak zbudowane są cząsteczki alkenów?

Eten jest hormonem roślinnym i przyspiesza dojrzewanie owoców.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Mówi się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. W życiu codziennym, podczas spożywania posiłków, poza doznaniami smakowymi osiągamy również stan najedzenia. Sytość przychodzi szczególnie łatwo podczas konsumpcji naszych ulubionych potraw i napojów. W chemii pojęcie „nasycony” używamy np. do określania rodzaju roztworu. Co więc oznacza stwierdzenie „roztwór nasycony”? Czym charakteryzuje się z kolei roztwór nienasycony? Czym mogą się wyróżniać węglowodory nienasycone?

Twoje cele
  • Wymienisz nazwy węglowodorów, które wchodzą w skład szeregu homologicznego alkenów.

  • Skonstruujesz wzory wybranych przedstawicieli węglowodorów.

  • Scharakteryzujesz budowę tych węglowodorów.

  • Porównasz budowę wybranych węglowodorów, które wchodzą w skład szeregu homologicznego alkanów i alkenów.