Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RK7EtvVQ7f6Xt
Zdjęcie przedstawia kilka posiłków na stole oraz notatnik z długopisem. Jest to twarożek, są jajka, szklanka z wodą i plastrem cytryny, jabłko, pęczek zielonej pietruszki i koperku oraz talerz z sałatką warzywną.

Jadłospis na dziś

Planując jadłospis, należy uwzględnić w nim zasady prawidłowego żywienia: codzienne posiłki powinny dostarczać odpowiednich składników i zapewniać zrównoważony bilans energetyczny.
Źródło: Marco Verch, Flickr, licencja: CC BY 2.0.

Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje codziennie ok. 60 substancji, których organizm nie wytwarza lub są one syntetyzowane w zbyt małych ilościach – w związku z tym muszą być dostarczane z pokarmem. Żaden produkt spożywczy nie zawiera jednak wszystkich niezbędnych substancji, które pokrywałyby takie zapotrzebowanie, dlatego dieta powinna być zróżnicowana. Ważne też, aby ogólną wartość energetyczną dziennego pożywienia rozłożyć na kilka posiłków.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polega racjonalne odżywianie. 

  • Zanalizujesz, czy twój sposób odżywiania zapewnia ci odpowiednią ilość składników odżywczych i energii.

  • Ułożysz wybrany posiłek zgodnie z poznanymi zasadami komponowania jadłospisów.