Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RVuwfFgGpvKwv
Na zdjęciu w dzbanku, butelce i szklance jest mleko.

Roztwory koloidalne

Roztwór koloidowy, inaczej zol, to trwała mieszanina cząstek koloidalnych rozproszonych w fazie ciekłej.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Mleko jest artykułem spożywczym, który dostarcza do organizmu białko, tłuszcze, cukier i wiele innych ważnych składników odżywczych. Na pierwszy rzut oka jest to roztwór jednorodny – trudno bowiem rozróżnić jego poszczególne składniki, ale w rzeczywistości jest to roztwór nazywany roztworem koloidalnym. Czym właściwie jest? Jakie ma właściwości? Dowiesz się wszystkiego w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Przedstawisz cechy charakterystyczne roztworu koloidalnego.

  • Scharakteryzujesz rodzaje roztworów koloidalnych.

  • Wyjaśnisz, co to jest efekt Tyndalla.

  • Przeanalizujesz doświadczenie, na podstawie którego wskażesz, który roztwór jest koloidalny, a który jest roztworem właściwym.