Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R11VnMYB3MDS3
Na zdjęciu znajdują się lipidy w postaci kostek masła.

Lipidy – budowa, właściwości i znaczenie biologiczne

Lipidy są bardzo ważnym elementem diety, gdyż dostarczają organizmowi sporą ilość energii oraz umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E czy K. Przykładem produktu bogatego w lipidy jest masło: zawiera ono dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Niemniej produkt ten należy spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ stanowi także obfite źródło cholesterolu, którego wysoki poziom we krwi ma zgubne konsekwencje zdrowotne.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Lipidy (tłuszczowce) to zróżnicowana grupa związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych (np. w alkoholach, eterze i chloroformie). Ze względu na budowę dzieli się je na trzy podstawowe grupy: tłuszcze proste, tłuszcze złożonezwiązki tłuszczopodobne. Istnieją także inne klasyfikacje lipidów, np. ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić tłuszcze roślinne i zwierzęce, a stosując kryterium konsystencji w temperaturze pokojowej – tłuszcze stałe i ciekłe. Lipidy pełnią różnorodne funkcje biologiczne, m.in. energetyczne, zapasowe, termoizolacyjne, ochronne, regulacyjne oraz strukturalne.

Twoje cele
  • Przedstawisz klasyfikację lipidów ze względu na ich strukturę.

  • Omówisz budowę lipidów.

  • Scharakteryzujesz właściwości lipidów.

  • Wyjaśnisz znaczenie biologiczne lipidów.