Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RDTrXjYSNOls8
Zdjęcie przedstawia owłosioną gąsienicę, która idzie po liściu.

Larwy i poczwarki

Różne owady i ich larwy stanowią cenne źródło białka. Od stycznia 2018 r. w krajach Unii Europejskiej można je sprzedawać w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Do nabycia są m.in. proteinowe batony ze świerszczy.
Źródło: Pexels, domena publiczna.

W okresie od powstania zygoty do wykształcenia się postaci dojrzałej organizm przechodzi kilka etapów rozwojowych. W rozwoju złożonym mogą występować stadia larwalne, a u niektórych gatunków jeszcze jedno stadium – poczwarki. Ruchliwe larwy po wykluciu szukają środowiska zasobnego w pożywienie. U niektórych gatunków larwy przekształcają się w poczwarki, które są zwykle nieruchome i nie pobierają pokarmu.

Choć duża część larw w naszym otoczeniu uważana jest za szkodniki, to dla niektórych gatunków człowiek znalazł zastosowanie. Przykładowo, larwy muchówek żywiących się padliną (czerwie) wykorzystuje się w bioterapii: zdezynfekowane larwy wprowadzane są przez lekarza na niegojącą się, gnijącą ranę. Czerwie oczyszczają ją, wyjadając jedynie martwe tkanki, a pozostawiając zdrowe, co przyspiesza proces gojenia.

Twoje cele
  • Porównasz budowę i funkcjonowanie larwy i poczwarki.

  • Wykażesz znaczenie larw i poczwarek w rozwoju organizmów.

  • Wyjaśnisz różnice w przebiegu rozwoju złożonego z przeobrażeniem niezupełnym i zupełnym.