Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R9yQdXWBlj05N
Grafika dekoracyjna. Zdjęcie przedstawiające dwa wypieczone i oprószone białą mąką bochenki chleba.

Fermentacje

Do produkcji bochenków chleba wykorzystuje się proces fermentacji alkoholowej.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.

Do życia większości organizmów niezbędny jest tlen. Podczas oddychania komórkowego, które zachodzi z jego udziałem, uwalniana jest energia chemiczna zgromadzona w cząsteczkach organicznych dostarczanych wraz z pożywieniem. Dla mikroorganizmów żyjących w warunkach beztlenowych alternatywnym sposobem na uwolnienie energii zmagazynowanej w pożywieniu jest między innymi fermentacja. Drobnoustroje przeprowadzające ten proces od dawna wykorzystywane są do produkcji chleba na zakwasie, kiszonej żywności oraz alkoholu.

Twoje cele
  • Zdefiniujesz proces fermentacji.

  • Porównasz drogi przemiany pirogronianu jako produktu glikolizy w fermentacji alkoholowej, mleczanowej i w oddychaniu tlenowym.

  • Wyjaśnisz, dlaczego utlenianie glukozy w warunkach tlenowych dostarcza więcej energii niż w warunkach beztlenowych.