Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R16r5isxs8tlo
Zdjęcie przedstawia małe tabletki, które wysypały się ze szklanej, małej butelki na liść. Liść leży na drewnianym stole.

Czy naturalne zawsze znaczy dobre, a sztuczne znaczy złe?

Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

W medycynie, farmacji, przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, możemy odnaleźć produkty pochodzenia naturalnego. W tych wszystkich obszarach istnieją jednak takie substancje, które zostały stworzone przez człowieka, czyli syntetyczne. Czy umiesz porównać to, co jest naturalne z tym, co jest sztuczne i wybrać te substancje, które są lepsze? Czy w ogóle istnieje jedna odpowiedź na to pytanie?

Twoje cele
  • Poszerzysz swoją wiedzę na temat toksycznych substancji pochodzenia naturalnego.

  • Porównasz klasyfikację substancji słodzących.

  • Zastanowisz się nad zaletami i wadami włókien sztucznych.

  • Opracujesz doświadczenie, w którym wykryjesz podstawowe składniki  żywności.