Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RTbC7DnyVsXla
Ilustracja dekoracyjna. Przedstawia są orzechy laskowe, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca w słoiczkach. Obok z nich znajduje się przepołowione i całe awokado, butelka z olejem oraz oliwki.

Biosynteza kwasów tłuszczowych

Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy, awokado oraz płynne tłuszcze roślinne.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych do prawidłowego funkcjonowania. Są one jego budulcem (np. wchodzą w skład błon biologicznych) oraz stanowią źródło energii. Organizm pozyskuje kwasy tłuszczowe z pożywienia, ale również ma zdolność do ich syntetyzowania z innych związków chemicznych, np. cukrów.

Twoje cele
  • Opiszesz ogólny mechanizm biosyntezy kwasów tłuszczowych w komórkach.

  • Wyjaśnisz, jaką rolę pełni acetylokoenzym A w syntezie kwasów tłuszczowych.