Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RYDGx4KJ8kJ8p
Zdjęcie przedstawia owoce, warzywa i ryby. Widoczna jest żółta papryka, pomarańcza, pomidorki, winogrona, grejpfrut, seler, brzoskwinia, pieczywo, brukselka.

Witaminy – za dużo, za mało, w sam raz

Witaminy są nam potrzebne w bardzo małych dawkach: 1 g witaminy B12 wystarczyłby do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na tę substancję ok. 20 tys. osób
Źródło: https://pxhere.com/, domena publiczna.

Dzienna ilość witamin jaką powinien otrzymać organizm nie jest jednakowa dla wszystkich. Innej dawki potrzebują dzieci, które rosną, a innej młodzież, która dojrzewa. Zapotrzebowanie na witaminy dorosłych, pracujących fizycznie, znacznie różni się od zapotrzebowania na te substancje osób wykonujących prace biurowe, a także ludzi w podeszłym wieku. Wiedza o tym, jakie dawki witamin powinieneś przyjmować, uwzględniając swoje cechy osobnicze, stan zdrowia, wiek oraz styl życia jest bardzo ważna, gdyż zarówno nadmiar witamin w organizmie (hiperwitaminoza), jak i ich niedobór (hipowitaminoza) czy całkowity brak (awitaminoza) są niebezpieczne dla zdrowia.

Twoje cele
  • Wykażesz związek między stanem zdrowia człowieka, a poziomem witamin w jego organizmie.

  • Określisz zapotrzebowanie na witaminy w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, trybu życia człowieka.

  • Omówisz konsekwencje zdrowotne niedoboru i nadmiaru witamin.