Prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów człowieka, równoznaczne z homeostazą jego organizmu i zachowaniem zdrowia, zależy od właściwego odżywiania, czyli stosowania odpowiedniej diety. Należycie skomponowane posiłki powinny pokrywać indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię oraz dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Układając jadłospis, powinniśmy uwzględniać właściwe nam parametry fizjologiczne (takie jak wzrost, płeć, wiek i masę ciała), stan zdrowia, przyjmowane leki i nietolerancje pokarmowe, a także prowadzony przez nas styl życia. Dopasowaniu modelu żywienia do naszych specyficznych potrzeb może posłużyć wiedza na temat klasyfikacji diet, ułatwiająca dokonanie właściwych wyborów żywieniowych, jak również krytyczną ocenę porad dietetycznych proponowanych nam codziennie w ogólnodostępnych mediach.
Scharakteryzujesz typy diet oraz określisz ich wady i zalety.
Przedstawisz podstawowe zasady racjonalnego odżywiania.
Sformułujesz zalecenia dotyczące prawidłowej diety dla osoby w twoim wieku.
Skomponujesz dla siebie tygodniowy jadłospis zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i uwzględniający twoje indywidualne parametry.