Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RBgS1JxGh227N
Zdjęcie przedstawia wałek do ciasta i uformowane z ciasta kulki w kształcie bułek.

Wodorosole

Stosowanie sody oczyszczonej do pieczenia pozwala na uzyskanie wyrośniętego i mocniej spulchnionego ciasta.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Jednym z ciekawych przykładów stosowania chemii w świecie kulinarnym jest używanie do pieczenia tzw. sody oczyszczonej, która należy do grupy wodorowęglanów. Co sprawia, że ciasto rośnie? Otóż wspomniany wodorowęglan sodu reaguje z kwasami (np. kwaśnej śmietany), dzięki czemu uwalniane są pęcherzyki gazu, tlenku węgla(IV). W efekcie „unoszą” one ciasto ku górze. Czy znasz inne przykłady wodorosoli? A może wiesz, do czego się je stosuje?

Twoje cele
  • Na podstawie wzoru sumarycznego wodorosoli podasz jej nazwę.

  • Obliczysz stopień utlenienia metalu i reszty kwasowej na podstawie wzoru sumarycznego wodorosoli.

  • Zaproponujesz różne metody otrzymywania wodorosoli.

  • Zaprojektujesz doświadczenie na otrzymywanie wodorosoli.