Kwasy karboksylowe, ich sole oraz estry, znajdują wiele różnorodnych zastosowań. Czy wiesz, że znajdującego się w jadzie mrówek i pszczół kwasu mrówkowego (metanowego) używa się jako dezynfekcji beczek do wina i piwa? A z kolei kwas octowy (etanowy) jest stosowany na masową skalę do produkcji octu. Czy wiesz, że jeden z kwasów karboksylowych nadaje charakterystyczny smak rumowi? Pamiętaj, zastosowania danych związków chemicznych wynikają z ich właściwości. Dziś nie byłoby aspiryny, gdyby nie reakcja estryfikacji kwasu octowego (etanowego) z kwasem -hydoksybenzoesowym (salicylowym). Czy chcesz poznać inne zastosowania kwasów karboksylowych?
Wymienisz i opiszesz zastosowania kwasów karboksylowych.
Wyjaśnisz, dlaczego kwas metanowy posiada właściwości redukujące.
Skorelujesz odpowiednią właściwość kwasów karboksylowych z konkretnym ich zastosowaniem.