Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1Z7iuZ6ShaVS
Zdjęcie mikroskopowe przedstawia komórki krwi, erytrocyty. Mają one owalne, spłaszczone w środku kształty. Są koloru czerwonego.

Krew – specjalny rodzaj tkanki łącznej

Zabarwienie krwi zależy od stopnia jej natlenowania. Krew dobrze natlenowana ma barwę jasnoczerwoną, a uboga w tlen jest ciemnoczerwona.
Źródło: ZEISS Microscopy, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Każdy organizm potrzebuje do życia pokarmu, a organizmy tlenowe nie mogą obejść się bez tlenu. Procesy przemiany materii na poziomie molekularnym mogą zachodzić w sposób ciągły tylko wtedy, gdy do komórek stale docierają substancje ulegające rozkładowi, a z komórek zostają usuwane zbędne produkty, powstające w wyniku tych procesów. U organizmów jednokomórkowych, żyjących w środowisku wodnym, zjawisko to przebiega stosunkowo łatwo, m.in. za sprawą dyfuzji, endocytozy, egzocytozy czy osmozy. U kręgowców (w tym także u człowieka) dostarczanie do komórek substancji odżywczych i tlenu oraz usuwanie produktów ubocznych odbywa się dzięki osobnemu układowi wewnątrz ciała. Jest on nazywany układem krążenia, gdyż krążą w nim płyny ustrojowe, a wśród nich krew, będąca specjalnym rodzajem tkanki łącznej.

Twoje cele
  • Omówisz rolę erytrocytów, leukocytów i trombocytów oraz składników osocza.

  • Wykażesz związek między budową składników krwi a ich funkcją.

  • Rozpoznasz na zdjęciu mikroskopowym elementy morfotyczne krwi.