Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Podsumowanie

  1. Do składników pokarmowych (składników odżywczych) zaliczamy: białka, cukry, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne.

  2. Ze względu na pełnione funkcje składniki pokarmowe dzielimy na trzy podstawowe grupy: budulcowe, energetyczne i regulujące.

  3. Zarówno niedobór, jak i nadmiar składników pokarmowych może wpływać negatywnie na nasz organizm, powodując niedowagę, nadwagę lub otyłość.

  4. Ilość dostarczanych składników pokarmowych powinna być dobrana odpowiednio do naszego wieku, płci, trybu życia oraz wykonywanych czynności.

  5. Piramida żywienia i aktywności fizycznej jest graficznym przedstawieniem zasad zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej.

  6. Przestrzegając odpowiedniej diety – to znaczy jedząc odpowiednie ilości posiłków bogatych w składniki pokarmowe – dbasz o to, by Twoje ciało mogło właściwie rosnąć i się rozwijać.

  7. Bardzo ważną rolę w prawidłowym odżywianiu odgrywa również picie odpowiedniej ilości wody, unikanie cukrów w postaci słodyczy oraz ograniczanie ilości spożywanej soli.

m67d79ca57961f3f1_1532294242193_0
classicmobile
Ćwiczenie 1
RgWf1HWLsQtJd1
Ćwiczenie podsumowujące
Źródło: LEARNETIC SA, licencja: CC BY 4.0.
static