Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑red

Gdzie wykorzystujemy kwas mrówkowy (metanowy)?

RLVtre9kO9Wou1
Kwas mrówkowy, o wzorze chemicznym HCOOH, jest najprostszym kwasem karboksylowym, powszechnie występującym w naturze. Po raz pierwszy został wyizolowany z jadu mrówek przez szwedzkiego chemika Johana Afzeliusa.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Znajduje się on m.in. w jadzie mrówek i pszczół oraz w parzących włoskach pokrzywy. Okazało się, że jest skutecznym środkiem w walce z kleszczami i roztoczami, które niszczą pszczoły. Wykazuje silne działanie grzybobójcze, dlatego jest również stosowany w preparatach grzybobójczych. Kwasu mrówkowego używa się do zaprawiania wełny w trakcie farbowania, a także we włókiennictwie i garbarstwie. Służy do wyrobu lakierów oraz rozpuszczalników. Jest środkiem konserwującym paszę, przechowywaną w silosach. Chętnie wykorzystuje się go w dezynfekcji aparatury gabinetów kosmetycznych.

Ważne!

Kwas mrówkowy (metanowy) jest wykorzystywany do srebrzenia luster i w galwanotechnice.

Ogrzewanie kwasu mrówkowego z kwasem siarkowym(VI) jest reakcją wykorzystywaną w laboratorium do otrzymywania tlenku węgla(II).

bg‑red

Jakie zastosowanie ma kwas octowy (etanowy)?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego (etanowego) o stężeniu około 6-10%. Najczęściej otrzymuje się go w wyniku fermentacji octowejfermentacja octowafermentacji octowej, która polega na utlenieniu alkoholu etylowego do kwasu octowego pod wpływem bakterii. Potocznie mówiąc – polega na „kwaśnieniu” alkoholu. Francuskie określenie vin aigre (czyt. „vin egre”) oznacza właściwie kwaśne wino. W poniższej galerii przedstawiono niektóre rodzaje octu.

Ciekawostka

Kwas octowy (etanowy) to konserwant żywności oznaczany jako E260.

Ciekawostka
RwDqG2xrtYgG8
Bezwodny kwas octowy (etanowy) krzepnie w temperaturze 16,7°C i tworzy bezbarwne kryształy, które przypominają lód. Dlatego jest określany jako kwas lodowaty.
Źródło: dostępny w internecie: www.pl.wikipedia.org, domena publiczna.

Kwas octowy (etanowy) został wykorzystany w technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego. W przypadku twardej wody w czajniku powstaje osad, tzw. „kamień”, który można usunąć poprzez ogrzanie czajnika z roztworem octu.

Może reagować z metalami, tlenkami metali oraz wodorotlenkami metali. W wyniku tych reakcji powstają sole, potocznie nazywane octanami, które mają szerokie zastosowanie. Octan (etanian) ołowiu(II) nazywany jest cukrem ołowianym, ponieważ w czasach Imperium Rzymskiego nadawał słodki smak winom przechowywanym w ołowianych beczkach. Dotychczas stosowano go w farbach do włosów i szminkach do ust. Ze względu na działanie rakotwórcze został wycofany z przemysłu.

Kwas octowy znalazł również zastosowanie w medycynie. Przykłady przedstawiono w galerii poniżej.

Ciekawostka
R1CjMvBzoBvpv
Reklama aspiryny z <math aria‑label="tysiąc dziewięćset dwudziestego trzeciego roku">1923 roku.
Źródło: dostępny w internecie: pl.wikipedia.org, domena publiczna.

Kwas acetylosalicylowy jest cennym lekiem nie tylko ze względu na uśmierzanie bólu. Zapobiega także agregacji płytek krwi oraz katarakciekataraktakatarakcie. To jemu przypisuje się ochronę przed zawałem serca oraz zakrzepami. Warto pamiętać, że leczenie aspiryną nie jest pozbawione ryzyka. Częste i nadmiarowe stosowanie może spowodować stany zapalne żołądka oraz wrzody. Nie powinno się podawać aspiryny dzieciom poniżej 12 roku życia. Podanie tego leku dziecku w przypadku grypy może doprowadzić do zespołu Reye’azespół Reye’azespołu Reye’a.

Kwas octowy (etanowy) jest wykorzystywany do produkcji herbicydów (m. in. kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D) czy kwasu 2,4,5-trichlorofenoksyoctowego (2,4,5-T)). Działając kwasem octowym na celulozę, otrzymujemy octan celulozy, z którego wytwarza się włókna odzieżowe, pokrycia meblowe, lakiery, taśmy magnetofonowe, oprawki do okularów czy trzonki do śrubokrętów.

R1UDOhTX81eqr
Przezroczysta folia, celofan, jest produkowana z octanu celulozy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kwas octowy (etanowy) bierze udział w licznych syntezach organicznych, w wyniku których otrzymuje się sztuczny jedwab czy wiele praktycznych polimerów jak poli(octan winylu), czyli PCV.

bg‑red

Zastosowanie kwasów tłuszczowych

Mieszanina nasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu heksadekanowego (palmitynowego – C15H31COOH) oraz kwasu oktadekanowego (stearynowego –
 C17H35COOH), to tzw. stearyna, którą wykorzystuje się do produkcji świec. Kwasy tłuszczowe mogą reagować z wodorotlenkami metali, dzięki czemu powstają ich sole.

R1Qrlzy0JgSF7
Głównym składnikiem mydeł są sole sodowe i potasowe kwasów tłuszczowych. Dodawane są również barwniki, wyciągi roślinne oraz substancje, które mają poprawić własności użytkowe.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Reakcja redukcji wodorem na nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do otrzymania alkoholi o długich łańcuchach węglowodorowych. Takie alkohole stosuje się przy produkcji detergentów. Zastosowanie kwasów tłuszczowych przedstawiono w galerii poniżej.

bg‑red

Jakie zastosowanie mają pozostałe kwasy karboksylowe?

Kwas benzoesowy (benzenokarboksylowy) wykazuje silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, a także hamuje rozwój pleśni. Dlatego jest stosowany jako konserwant (E210) w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Podobnie jego sole – benzoesany – są środkami konserwującymi, oznaczanymi jako E211, E212 oraz E213.

Kwas sorbinowy (kwas trans-2,4-heksadienowy) działa grzybobójczo oraz zapobiega rozwojowi pleśni. Kwas sorbinowy i jego sole (sorbaty) są wykorzystywane jako konserwanty (E200, E202, E303). Z kolei kwas adypinowy (kwas heksanodiowy) stosuje się w produkcji syntetycznych włókien.

bg‑red

Podsumowanie

Dziś nie wyobrażamy sobie życia bez mydeł, aspiryny, celofanu czy przetworów konserwowych. Wszystkie te produkty mogły powstać właśnie dzięki kwasom karboksylowym. Pamiętaj jednak, że te wszystkie zastosowania wynikają z ich właściwości.

Słownik

fermentacja octowa
fermentacja octowa

przemiana zachodząca pod wpływem bakterii kwasu octowego; polega na reakcji utleniania etanolu do kwasu octowego

antybiotyk beta‑laktamowy
antybiotyk beta‑laktamowy

antybiotyk, który zawiera w swojej budowie pierścień β-laktamowy; powoduje dezaktywację enzymów, które odpowiadają za syntezę i naprawę ściany komórkowej bakterii, w wyniku czego bakterie giną; przykładem antybiotyku β-laktamowego jest penicylina

katarakta
katarakta

(łac. cataracta „zaćma”) choroba oczu, powodująca zmętnienie soczewki oka

zespół Reye’a
zespół Reye’a

choroba dotykająca głównie dzieci, która powoduje patologiczne zmiany w wielu narządach, przede wszystkim mózgu i wątrobie. Jej cechą charakterystyczną jest uszkodzenie mitochondriów w komórkach; choroba może być śmiertelna

Bibliografia

Bobrański B., Chemia organiczna, Warszawa 1992.

Buczek I., Chrzanowski M, Dymara J., Persona A., Kowalik E., Kuśmierczyk K., Odrowąż E., Sobczak M., Sygniewicz J., Chemia. Rozszerzenie. Repetytorium matura, Warszawa 2014.

Czerwiński A., Czerwińska A., Jelińska‑Kazimierczuk M., Kuśmierczyk K., Chemia 2. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego, technikum, Warszawa 2003.

Danikiewicz W., Chemia. Związki organiczne. Podręcznik do liceów i techników. Zakres rozszerzony, Warszawa 2016.

Emsley J., Przewodnik po chemii życia codziennego, Warszawa 1996.

Hassa R., Mrzigod A., Mrzigod J., To jest chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, Warszawa 2016.

Lautenschläger K. H., Schröter W., Wanninger A., Nowoczesne kompendium chemii, Warszawa 2007.

Litwin M., Styka‑Wlazło Sz., Szymońska J., To jest chemia 2. Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres rozszerzony, Warszawa 2016.

McMurry J., Chemia organiczna 4, Warszawa 2004.

McMurry J., Chemia organiczna 3, Warszawa 2003.

Nguyen‑Kim M. T., Śmierć przy myciu zębów, Warszawa 2019.

Sikorski A., Chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, Gdynia 2015.