Przeczytaj
Gdzie wykorzystujemy kwas mrówkowy (metanowy)?
Znajduje się on m.in. w jadzie mrówek i pszczół oraz w parzących włoskach pokrzywy. Okazało się, że jest skutecznym środkiem w walce z kleszczami i roztoczami, które niszczą pszczoły. Wykazuje silne działanie grzybobójcze, dlatego jest również stosowany w preparatach grzybobójczych. Kwasu mrówkowego używa się do zaprawiania wełny w trakcie farbowania, a także we włókiennictwie i garbarstwie. Służy do wyrobu lakierów oraz rozpuszczalników. Jest środkiem konserwującym paszę, przechowywaną w silosach. Chętnie wykorzystuje się go w dezynfekcji aparatury gabinetów kosmetycznych.
Kwas mrówkowy (metanowy) jest wykorzystywany do srebrzenia luster i w galwanotechnice.
Ogrzewanie kwasu mrówkowego z kwasem siarkowym() jest reakcją wykorzystywaną w laboratorium do otrzymywania tlenku węgla().
Jakie zastosowanie ma kwas octowy (etanowy)?
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego (etanowego) o stężeniu około -. Najczęściej otrzymuje się go w wyniku fermentacji octowejfermentacji octowej, która polega na utlenieniu alkoholu etylowego do kwasu octowego pod wpływem bakterii. Potocznie mówiąc – polega na „kwaśnieniu” alkoholu. Francuskie określenie vin aigre (czyt. „vin egre”) oznacza właściwie kwaśne wino. W poniższej galerii przedstawiono niektóre rodzaje octu.
Kwas octowy (etanowy) to konserwant żywności oznaczany jako .
Kwas octowy (etanowy) został wykorzystany w technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego. W przypadku twardej wody w czajniku powstaje osad, tzw. „kamień”, który można usunąć poprzez ogrzanie czajnika z roztworem octu.
Może reagować z metalami, tlenkami metali oraz wodorotlenkami metali. W wyniku tych reakcji powstają sole, potocznie nazywane octanami, które mają szerokie zastosowanie. Octan (etanian) ołowiu() nazywany jest cukrem ołowianym, ponieważ w czasach Imperium Rzymskiego nadawał słodki smak winom przechowywanym w ołowianych beczkach. Dotychczas stosowano go w farbach do włosów i szminkach do ust. Ze względu na działanie rakotwórcze został wycofany z przemysłu.
Kwas octowy znalazł również zastosowanie w medycynie. Przykłady przedstawiono w galerii poniżej.
Kwas acetylosalicylowy jest cennym lekiem nie tylko ze względu na uśmierzanie bólu. Zapobiega także agregacji płytek krwi oraz katarakciekatarakcie. To jemu przypisuje się ochronę przed zawałem serca oraz zakrzepami. Warto pamiętać, że leczenie aspiryną nie jest pozbawione ryzyka. Częste i nadmiarowe stosowanie może spowodować stany zapalne żołądka oraz wrzody. Nie powinno się podawać aspiryny dzieciom poniżej roku życia. Podanie tego leku dziecku w przypadku grypy może doprowadzić do zespołu Reye’azespołu Reye’a.
Kwas octowy (etanowy) jest wykorzystywany do produkcji herbicydów (m. in. kwasu ,-dichlorofenoksyoctowego (,-) czy kwasu ,,-trichlorofenoksyoctowego (,,-)). Działając kwasem octowym na celulozę, otrzymujemy octan celulozy, z którego wytwarza się włókna odzieżowe, pokrycia meblowe, lakiery, taśmy magnetofonowe, oprawki do okularów czy trzonki do śrubokrętów.
Kwas octowy (etanowy) bierze udział w licznych syntezach organicznych, w wyniku których otrzymuje się sztuczny jedwab czy wiele praktycznych polimerów jak poli(octan winylu), czyli PCV.
Zastosowanie kwasów tłuszczowych
Mieszanina nasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu heksadekanowego (palmitynowego – ) oraz kwasu oktadekanowego (stearynowego –
), to tzw. stearyna, którą wykorzystuje się do produkcji świec. Kwasy tłuszczowe mogą reagować z wodorotlenkami metali, dzięki czemu powstają ich sole.
Reakcja redukcji wodorem na nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do otrzymania alkoholi o długich łańcuchach węglowodorowych. Takie alkohole stosuje się przy produkcji detergentów. Zastosowanie kwasów tłuszczowych przedstawiono w galerii poniżej.
Jakie zastosowanie mają pozostałe kwasy karboksylowe?
Kwas benzoesowy (benzenokarboksylowy) wykazuje silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, a także hamuje rozwój pleśni. Dlatego jest stosowany jako konserwant () w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Podobnie jego sole – benzoesany – są środkami konserwującymi, oznaczanymi jako , oraz .
Kwas sorbinowy (kwas trans-,-heksadienowy) działa grzybobójczo oraz zapobiega rozwojowi pleśni. Kwas sorbinowy i jego sole (sorbaty) są wykorzystywane jako konserwanty (, , ). Z kolei kwas adypinowy (kwas heksanodiowy) stosuje się w produkcji syntetycznych włókien.
Podsumowanie
Dziś nie wyobrażamy sobie życia bez mydeł, aspiryny, celofanu czy przetworów konserwowych. Wszystkie te produkty mogły powstać właśnie dzięki kwasom karboksylowym. Pamiętaj jednak, że te wszystkie zastosowania wynikają z ich właściwości.
Słownik
przemiana zachodząca pod wpływem bakterii kwasu octowego; polega na reakcji utleniania etanolu do kwasu octowego
antybiotyk, który zawiera w swojej budowie pierścień -laktamowy; powoduje dezaktywację enzymów, które odpowiadają za syntezę i naprawę ściany komórkowej bakterii, w wyniku czego bakterie giną; przykładem antybiotyku -laktamowego jest penicylina
(łac. cataracta „zaćma”) choroba oczu, powodująca zmętnienie soczewki oka
choroba dotykająca głównie dzieci, która powoduje patologiczne zmiany w wielu narządach, przede wszystkim mózgu i wątrobie. Jej cechą charakterystyczną jest uszkodzenie mitochondriów w komórkach; choroba może być śmiertelna
Bibliografia
Bobrański B., Chemia organiczna, Warszawa 1992.
Buczek I., Chrzanowski M, Dymara J., Persona A., Kowalik E., Kuśmierczyk K., Odrowąż E., Sobczak M., Sygniewicz J., Chemia. Rozszerzenie. Repetytorium matura, Warszawa 2014.
Czerwiński A., Czerwińska A., Jelińska‑Kazimierczuk M., Kuśmierczyk K., Chemia 2. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego, technikum, Warszawa 2003.
Danikiewicz W., Chemia. Związki organiczne. Podręcznik do liceów i techników. Zakres rozszerzony, Warszawa 2016.
Emsley J., Przewodnik po chemii życia codziennego, Warszawa 1996.
Hassa R., Mrzigod A., Mrzigod J., To jest chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, Warszawa 2016.
Lautenschläger K. H., Schröter W., Wanninger A., Nowoczesne kompendium chemii, Warszawa 2007.
Litwin M., Styka‑Wlazło Sz., Szymońska J., To jest chemia 2. Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres rozszerzony, Warszawa 2016.
McMurry J., Chemia organiczna 4, Warszawa 2004.
McMurry J., Chemia organiczna 3, Warszawa 2003.
Nguyen‑Kim M. T., Śmierć przy myciu zębów, Warszawa 2019.
Sikorski A., Chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, Gdynia 2015.