Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Powiązania między produkcją roślinną a chowem zwierząt

Produkcja zwierzęca obejmuje chów i hodowlę zwierząt. Termin „chów” nie powinien być używany zamiennie z terminem „hodowla”. Chów zwierząt to stworzenie zwierzętom użytkowym i hodowlanym odpowiednich warunków rozwoju i bytowania m.in. poprzez karmienie, pielęgnację, kontrole weterynaryjne do momentu uzyskania przez nie oczekiwanych cech użytkowych. Jego celem jest określone wykorzystanie gospodarcze zwierząt (np. w celu uzyskania mięsa, mleka, tłuszczu, pierza, siły pociągowej itd.). Jest to działalność planowa i kontrolowana. Natomiast hodowla zwierząt to zabiegi mające na celu doskonalenie dziedzicznych cech zwierząt gospodarskich. Obejmują one selekcję i dobór osobników prowadzone w warunkach prawidłowego chowu, modyfikowanie materiału genetycznego, a co za tym idzie - tworzenie nowych odmian i ras.

Produkcja roślinna jest powiązana z chowem zwierząt. Po pierwsze, część roślin uprawianych w gospodarstwach rolnych stanowi paszę dla zwierząt. Z drugiej strony obornik będący naturalnym nawozem wykorzystuje się do produkcji roślinnej - szczególnie w mniejszych gospodarstwach. Wraz ze wzrostem specjalizacji i powierzchni gospodarstw powiązania te słabną.

Powierzchnia upraw roślin pastewnych (wraz z powierzchnią łąk, z których otrzymuje się pożywienie dla zwierząt) stanowi w Polsce ponad połowę powierzchni użytków rolnych. Do roślin pastewnych uprawianych na terenie naszego kraju zaliczamy głównie ziemniaki.

Kierunki chowu w Polsce

W naszym kraju chów zwierząt gospodarskich jest prowadzony głównie w dwóch kierunkach - mlecznym i mięsnym. W kierunku mlecznym chowa się przede wszystkim bydło. Natomiast w kierunku mięsnym (na żywiec rzeźnyżywiec rzeźny żywiec rzeźny) chowa się głównie trzodę chlewną i drób. Pozostałe kierunki chowu mają niewielkie znaczenie. Należy do nich na przykład chów w kierunku sportowo‑rekreacyjnym, w kierunku uzyskania wełny, pierza czy jaj.

Polecenie 1

Przypomnij sobie z klasy drugiej, w jakim celu można hodować bydło, trzodę chlewną, drób, konie, owce i kozy. Sporządź w zeszycie odpowiednią tabelę. Możesz skorzystać z poniższego wzoru. Podkreśl nazwy tych zastosowań, które mają największe znaczenie w Polsce.

RMuLDN0Gp0PmP
Hodowla. Zastosowanie. bydło. (Uzupełnij). trzoda chlewna. (Uzupełnij). drób. (Uzupełnij). konie. (Uzupełnij). owce. (Uzupełnij). kozy. (Uzupełnij).
Polecenie 2

Porównaj cechy chowu intensywnego i ekstensywnego. Na podstawie wcześniej zdobytej wiedzy zadecyduj, jaki wpływ na wielkość pogłowia ma sposób chowu zwierząt.

Według danych GUS, w 2017 r. wartość produkcji zwierzęcej stanowiła ok. 51,5% ogólnej wartości globalnej produkcji rolniczejprodukcja globalna rolnictwaglobalnej produkcji rolniczej w Polsce. Jeśli chodzi o produkcję towarową rolnictwaprodukcja towarowa rolnictwa produkcję towarową rolnictwa, to produkcja zwierzęca stanowiła aż 60,7% jej całkowitej wartości. W globalnej produkcji zwierzęcej największy udział ma produkcja mleka (31,1%) oraz żywiec rzeźny wieprzowy (22,3%) i drobiowy (20,6%).

R13E3kMYFZfkX1
Wykres kołowy. Lista elementów:
  • mleko; Wartość: 31,1; Udział procentowy: 31,1%
  • żywiec rzeźny - trzoda chlewna; Wartość: 22,3; Udział procentowy: 22,3%
  • żywiec rzeźny - drób; Wartość: 20,6; Udział procentowy: 20,6%
  • żywiec rzeźny - bydło; Wartość: 11,8; Udział procentowy: 11,8%
  • jajka; Wartość: 9,7; Udział procentowy: 9,7%
  • pozostałe; Wartość: 4,5; Udział procentowy: 4,5%
Udział poszczególnych produktów w globalnej produkcji zwierzęcej w Polsce w 2017 r.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/
Opracowanie własne na podstawie Rocznika Statystycznego Rolnictwa 2018, GUS, Warszawa 2018.

Sztuki duże

Według danych BDL GUS w 2018 r. w Polsce hodowano m.in.: 6,2 mln sztuk bydła, 11 mln sztuk trzody chlewnej, 185 tys. koni, 201,3 mln sztuk drobiu (głównie kurzego), 267 tys. owiec i 44 tys. kóz. Jednak ze względu na różnice wagowe między gatunkami hodowanych zwierząt, o znaczeniu danego gatunku w gospodarce nie decyduje liczba sztuk fizycznych (pogłowiepogłowie zwierzątpogłowie). W polskich statystykach przelicza się je na tzw. sztuki duże (SD) PL. Są to teoretycznie przeliczone sztuki fizyczne zwierząt bez względu na gatunek, wiek, rodzaj, kondycję zdrowotną czy typ użytkowy. GUS podaje, że jedna sztuka duża odpowiada statystycznej masie ciała jednej krowy, czyli 500 kg. Sumaryczne współczynniki przeliczeniowe, wyrażone jedną liczbą dla całego statystycznego pogłowia każdego gatunku, tj. bez zróżnicowania według wieku i płci zwierząt, wynoszą:

  • dla koni - 1,00,

  • dla bydła - 0,80,

  • dla trzody chlewnej - 0,15,

  • dla owiec - 0,08,

  • dla kóz - 0,08,

  • dla drobiu - 0,04.

Łatwo zatem obliczyć, że np. równowartością jednej sztuki dużej bydła jest ok. 5,3 sztuk trzody chlewnej lub 10 sztuk owiec (bądź kóz).

Natomiast międzynarodowa jednostka przeliczeniowa (LSU, z ang. livestock unit), tzw. sztuka duża UE jest bardziej szczegółowa, ponieważ umożliwia sumowanie poszczególnych kategorii zwierząt gospodarskich (różne gatunki, płeć i wiek).

Współczynniki wykorzystywane do przeliczeń zwierząt na jednostki przeliczeniowe wynoszą: - dla koniowatych - 0,80, - dla bydła w wieku poniżej 1 roku (cieląt) ogółem - 0,40 , - dla samców bydła w wieku 1‑2 lat - 0,70, - dla samic bydła w wieku 1‑2 lat - 0,70, - dla samców bydła w wieku 2 lat i więcej - 1,00, - dla jałówek w wieku 2 lat i więcej - 0,80, - dla krów mlecznych - 1,00, - dla krów pozostałych (mamki) - 0,80, - dla owiec ogółem - 0,10, - dla kóz ogółem - 0,10, - dla prosiąt o wadze żywej do 20kg - 0,027, - dla loch na chów o wadze żywej 50 kg i więcej - 0,50, - dla pozostałych świń (warchlaki o wadze 20 do 50 kg, knury i tuczniki o wadze 50 kg i więcej) - 0,30, - dla brojlerów kurzych - 0,007, - dla niosek kurzych - 0,014, - dla drobiu pozostałego (łącznie kaczki, indyki, gęsi, przepiórki, perliczki i inne, ale bez strusi) - 0,030, - dla strusi - 0,35, - dla królików (samice do chowu) - 0,020.

Na podstawie definicji zaczerpniętej z Głównego Urzędu Statystycznego [stat. gov.pl].

Polecenie 3

Przypomnij sobie z klasy drugiej, czym różni się pojęcie obsada zwierzątobsada zwierzątobsada zwierząt od pojęcia pogłowie zwierząt.

R2WCZ6JJZR6jS
(Uzupełnij).
Polecenie 4

Przeanalizuj poniższe mapy, a następnie wskaż obszary o największym pogłowiu zwierząt gospodarskich w sztukach dużych PL. Określ ponadto, które zwierzęta gospodarskie mają największy udział w strukturze pogłowia w sztukach dużych PL na tych obszarach.

Zapoznaj się z opisem map, a następnie wymień obszary o największym pogłowiu zwierząt gospodarskich w sztukach dużych PL. Określ ponadto, które zwierzęta gospodarskie mają największy udział w strukturze pogłowia w sztukach dużych PL na tych obszarach.

R1XLsmEADmMyD
Obsada zwierząt gospodarskich (w sztukach dużych PL na 100 ha użytków rolnych)
Źródło: Rudnicki R., Rolnictwo Polski - studium statystyczno-przestrzenne, Wyd. UMK, Toruń 2016.
R12Pz7eszDWfM
Struktura chowu zwierząt gospodarskich (w sztukach dużych PL)
Źródło: Rudnicki R., Rolnictwo Polski - studium statystyczno-przestrzenne, Wyd. UMK, Toruń 2016.

Powyższa mapa przedstawia wiodące zwierzęta chowane w gospodarstwach rolnych w Polsce. Uwzględniono obszary o bezwzględnej dominacji danych zwierząt gospodarskich (co najmniej 50% w pogłowiu wyrażonym w SD PL) i znaczącego udziału (najwyższy spośród wszystkich, lecz poniżej 50% w pogłowiu wyrażonym w SD PL).

Słownik

hipoterapia
hipoterapia

terapia z udziałem koni

obsada zwierząt
obsada zwierząt

liczba sztuk zwierząt przypadająca średnio na określoną powierzchnię użytków rolnych (np. na 100 ha użytków rolnych)

pogłowie zwierząt
pogłowie zwierząt

liczba zwierząt danego gatunku na określonym obszarze (np. w gospodarstwie rolnym), przedstawiana najczęściej w skali państw, regionów itd.

produkcja globalna rolnictwa
produkcja globalna rolnictwa

wartość całej wytworzonej produkcji roślinnej i zwierzęcej przez określoną jednostkę produkcyjną (gospodarstwo), która może być podawana w skali kraju, regionu itd.

produkcja towarowa rolnictwa
produkcja towarowa rolnictwa

część produkcji globalnej, która jest sprzedawana

runo
runo

wełnista sierść pokrywająca skórę zwierzęcia; też: skóra wraz z wełną (sjp.pwn.pl)

wysłodki
wysłodki

produkt odpadkowy w cukrownictwie, używany jako pasza (sjp.pwn.pl)

żywiec rzeźny
żywiec rzeźny

zwierzęta przeznaczone na rzeź (sjp.pwn.pl)