Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
R1eEU3AqbzNRW
Ćwiczenie zaznacz prawidłową odpowiedź. Szlak degradacji glukozy do pirogronianiu to inaczej: Możliwe odpowiedzi: 1. glikoliza, 2. cykl kwasu cytrynowego, 3. utlenianie pirogronianu, 4. fermentacja mleczanowa, 5. oddychanie beztlenowe.
1
Ćwiczenie 2
RxULzotFEnwXr
Ćwiczenie zaznacz poprawne dokończenia zdania. Fermentacja... Możliwe odpowiedzi: 1. zachodzi tylko u bakterii, 2. zachodzi u niektórych bakterii i grzybów, 3. obejmuje glikolizę i redukcję pirogronianu, 4. obejmuje glikolizę, cykl Krebsa i łańcuch transportu elektronów.
1
Ćwiczenie 3
R1DqCOIGtdstu
Ćwiczenie połącz w pary. Mleczan. Możliwe odpowiedzi: 1. utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 2. 3-węglowy produkt glikolizy, 3. zjonizowana postać kwasu mlekowego, 4. końcowy produkt fermentacji alkoholowej, 5. zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Etanol. Możliwe odpowiedzi: 1. utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 2. 3-węglowy produkt glikolizy, 3. zjonizowana postać kwasu mlekowego, 4. końcowy produkt fermentacji alkoholowej, 5. zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Pirogronian. Możliwe odpowiedzi: 1. utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 2. 3-węglowy produkt glikolizy, 3. zjonizowana postać kwasu mlekowego, 4. końcowy produkt fermentacji alkoholowej, 5. zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. NADH. Możliwe odpowiedzi: 1. utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 2. 3-węglowy produkt glikolizy, 3. zjonizowana postać kwasu mlekowego, 4. końcowy produkt fermentacji alkoholowej, 5. zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. NAD+. Możliwe odpowiedzi: 1. utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 2. 3-węglowy produkt glikolizy, 3. zjonizowana postać kwasu mlekowego, 4. końcowy produkt fermentacji alkoholowej, 5. zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego.
2
Ćwiczenie 4
R11RlO01BHdva
Ćwiczenie uzupełnił zdania właściwymi wyrazami. W fermentacji: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo, końcowym produktem jest: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo, który powstaje na drodze dwuetapowej przemiany: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo. Produkt fermentacji: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo, jakim jest: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo, powstaje: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo, na skutek: 1. dwuetapowo, 2. etanol, 3. utleniania, 4. metanol, 5. alkoholowej, 6. mleczanowej, 7. glukozy, 8. mleczan, 9. redukcji, 10. pirogronianu, 11. jednoetapowo pirogronianu.
2
Ćwiczenie 5
R22JAirDnmjcs
Omów proces fermentacji alkoholowej przeprowadzanej przez komórki bakterii Saccharomyces cerevisiae.
Źródło: https://commons.wikimedia.org, domena publiczna.
2
Ćwiczenie 5
RHu315u23qerk
(Uzupełnij).
2
Ćwiczenie 6
R1WHnq3kNlTFr
Ćwiczenie określ, które z poniższych zdań są prawdziwe, a które fałszywe. Fermentacja mleczanowa może zachodzić w organizmie ludzkim. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Oddychanie beztlenowe jest bardziej wydajne niż fermentacja. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Podczas glikolizy z jednej cząsteczki glukozy powstają netto cztery cząsteczki ATP. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Regeneracja NAD+ jest niezbędna, aby glikoliza zachodziła w sposób ciągły. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ. Fermentacja jest procesem anabolicznym. Możliwe odpowiedzi: PRAWDA, FAŁSZ.
3
Ćwiczenie 7
RmtBlod4UWolk
Ćwiczenie przenoszenia elementów do komórek tabeli.
31
Ćwiczenie 8
RfcPl4Uyj2HqF
Sok wyciśnięty z liści czerwonej kapusty ma ciemnoniebieską barwę, wynikającą z obecności barwników – antocyjanów. W środowisku kwasowym antocyjany przyjmują barwę czerwoną, dzięki czemu mogą być wykorzystane jako wskaźnik kwasowości.
Źródło: pixabay.com/pl, domena publiczna.

Wykonano eksperyment, w którym do słoika z sokiem z liści kapusty dodano cukru oraz drożdży, po czym zamknięto go szczelnie tak, aby odciąć w nim dostęp do tlenu. Po upływie godziny sok zmienił barwę z ciemnoniebieskiej na czerwoną.

R4SZLOJgYsBi4
Wyjaśnij, jaki proces zaszedł w słoiku oraz jaka substancja po rozpuszczeniu się w wodzie bezpośrednio przyczyniła się do zmiany zabarwienia soku. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

Poniższy schemat obrazuje zależność szybkości zużywania substratów oraz powstawania produktów podczas dwóch następujących po sobie procesów A i B. Ich rolą jest dostarczanie energii mięśniom szkieletowym, która jest niezbędna do ich pracy.

RVLVBkxuLI6X4
Zależność szybkości zużywania substratów oraz powstawania produktów procesów A i B.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RPoCEkzDiixbI
Odpowiedz na pytania: Jak nazywają się procesy A i B? Jaka substancja, oznaczona literą X, powstaje jako produkt procesu oznaczonego literą B (Uzupełnij).
Ćwiczenie 9
R1JuKJE0EkA7k
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.