Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1U1j766zilX3
Zdjęcie ukazuje pole uprawne, na którym rosną rośliny o żółtych kwiatach zebranych w grono na szczycie łodygi. To rzepak.

Rozmieszczenie upraw roślin oleistych na świecie

Źródło: Pixabay License, https://pixabay.com/pl/service/terms/#license, dostępny w internecie: www.pixabay.com.

Tłuszcze odgrywają ogromną rolę w diecie człowieka. Stanowią źródło energii, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1 g białka i cukrów – tylko 4 kcal.

R2ZfgacfbFrU91
Czy wiesz, z jakich roślin uzyskuje się oleje, których używasz w kuchni?
Źródło: Pixabay License, https://pixabay.com/pl/service/terms/#license, dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/oliwa-z-oliwek-sos-sa%C5%82atkowy-968657/.

W tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, dlatego tak ważne jest dodawanie odrobiny oleju, oliwy, śmietany czy majonezu do sałatek i surówek. Tłuszcze są składnikiem wszystkich roślin, lecz tylko niektóre z nich zawiera na tyle dużo tego składnika, że opłaca się go z nich pozyskiwać.

Twoje cele
  • Podasz przykłady roślin oleistych.

  • Wskażesz główne rejony upraw roślin oleistych na świecie.

  • Przedstawisz tendencje w globalnej produkcji roślin oleistych.

  • Porównasz wymagania głównych roślin oleistych i wyjaśnisz przyczyny rozmieszczenia upraw tych roślin na świecie.

  • Sformułujesz prawidłowości na temat związków między największymi obszarami upraw roślin oleistych na świecie a głównymi ich producentami.