Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RQ3Or2JTtKOsm
Zdjęcie przedstawia plątaninę czerwonych nitek. Pomiędzy nimi widoczne są czarne punkty.

Tkanka łączna właściwa

Tkankę łączną tworzą komórki i substancja międzykomórkowa, od której zależą jej właściwości.
Źródło: Flickr, domena publiczna.

Tkanka łączna właściwa to najczęściej występujący rodzaj tkanki łącznej w organizmie. Do jej funkcji należy utrzymywanie spójności pozostałych tkanek i narządów budujących organizm. Podstawowym składnikiem nadającym tkance łącznej elastyczność i zwartość jest kolagen – jego brak związany jest z takimi schorzeniami jak np. szkorbut, w którym następuje rozluźnienie tkanki łącznej, m.in. przyzębia. Ta tajemnicza choroba przez setki lat nękała żeglarzy, stając się skutkiem ubocznym wielkich odkryć geograficznych – wracali oni z dalekich podróży bez zębów, ze spuchniętymi i gnijącymi dziąsłami. Dopiero w XX w., dzięki eksperymentom amerykańskiego lekarza Johna Crandona, udało się ustalić, że pierwotną przyczyną szkorbutu jest awitaminoza C. Dalsze badania dowiodły niezbędność witaminy C podczas syntezy kolagenu.

Twoje cele
  • Porównasz zasadnicze rodzaje tkanki łącznej właściwej występujące u zwierząt i człowieka.

  • Określisz lokalizację poszczególnych typów tkanki łącznej właściwej w organizmie człowieka.

  • Rozpoznasz rodzaje tkanki łącznej właściwej na preparatach mikroskopowych i ilustracjach.

  • Wykażesz związek budowy tkanki łącznej z jej budową i pełnioną funkcją.